уторак, 11. јун 2019.

Prva naslovnica stripa Tintin prodana za 1,1 milijuna dolara




Originalna ilustracija za strip “Tintin” belgijskog crtača Georgesa Remija ili Hergea, koja je prva izašla na naslovnici nekog lista, prodana je u subotu na dražbi u Dallasu za 1.125,000 dolara, izvijestila je dražbovna kuća Heritage Auctions.

Crtež je objavljen 13. veljače 1930. i prikazuje Tintina, neustrašivog novinara i reportera u ‘zemlji Sovjeta’ kako se sprema posjeći stablo i upotrijebiti ga kao propeler za svoj zrakoplov, dok ga njegov vjerni pratitelj Milou (Čupko) promatra sav u zavojima.

Herge je pustolovine “Tintina u zemlji Sovjeta” počeo objavljivati u siječnju 1929. Svakog četvrtka je u dječjem prilogu belgijskoga katoličkog lista Le Vingtieme Siecle (Dvadeseto stoljeće) izlazila crtana pričica. S obzirom na velik uspjeh stripa, Tintin je 13. veljače 1930. godine umjesto osam ‘dobio’ dvostruko više, čak 16 stranica u belgijskome listu te istoga dana dobio i naslovnicu.



Album pod nazivom “Tintin u zemlji Sovjeta”, bit će objavljen nekoliko mjeseci poslije, u rujnu 1930.

Većina albuma o Tintinu danas se može naći u muzeju Herge u belgijskome gradu Louvain-la-Neuve, objasnio je tintinolog Philippe Goddin u intervjuu za katalog aukcijske kuće.

Ilustracija prodana u subotu u Dallasu kombinacija je gvaša i tinte. 

Riječ je o crtežu napravljenom specijalno za naslovnicu belgijskoga lista Le Vingtieme Siecle te ima Herveovu signaturu. Glasnogovornik Heritage Auctionsa je rekao da je ilustracija pronađena u Bruxellesu, a identitet prodavača i kupca nisu otkriveni.

Hergeovi crteži Tintina već dugo postižu rekorde na dražbama i prodaju se za milijun ili dva milijuna eura.

Pustolovine neustrašivog novinara-reportera, uvijek u pratnji vjernoga psa Čupka, prevedene su na više od 80 jezika i prodane u preko 350 milijuna primjeraka.

Uz strip snimljeni su filmovi, dokumentarci, crtane serije, a postavljena je čak i kazališna predstava. Kada je posrijedi proučavanje Tintinovih avantura treba istaknuti da je stvorena čitava studija, koja se naziva – tintinologija.

Tintin je postao strip svjetske slave i kultnog statusa, posebice u Belgiji gdje ga smatraju nacionalnim dobrom, a od 2009. njegov autor ima i vlastiti muzej.


Autor: Hrvoje Šlabek
Tekst preuzet sa sajta podravski.hr


Нема коментара:

Постави коментар

Maxi Tex #22

  Scenario: Nizzi Claudio Crtež: Alessandrini Giancarlo Naslovnica: Villa Claudio