петак, 21. јун 2019.

Najveći Betmenovi neprijatelji




Čini se da je lik Betmena oduvek bio u temelju svetske pop kulture. Još od svog nastanka, alter ego Brusa Vejna probio se u gotovo svaki vid medija i granu umetnosti. Svoj put započeo je u stripu, a onda su usledile igrane i animirane serije, romani, gomila filmova neujednačenog kvaliteta i naravno video igre. Mračni vitez je tu već 80 godina. Tokom svih ovih godina broj negativaca je rastao zajedno sa njegovim čuvenjem. Ovaj put ćemo se posvetiti njima, odnosno velikoj petorki zlikovaca noćnog osvetnika.


Bejn (Bane)


Zaboravite očajnu verziju iz Klunijevog Betmena, pa se prisetite Toma Hardija, dodajte malo supersteroida pod imenom Venom i dobićete stripskog Bejna. On je jedini koji je ozbiljno naudio Betmenu. Jedna od omiljenih fraza mu je i bila: “I’m the man who broke the Bat”

Ne samo da je od Vejna napravio paraplegičara, već mu je (na neko vreme) slomio i volju. Mnogi su umalo usmrtili omiljenog nam šišmiša, ali je on jedini koji ga je naterao da okači kostim o klin.





Strašilo (The Scarecrow)


Bivši psihijatar, Džonatan Krejn specijalizovao se fobije i suštastveni strah. Kada je postao Strašilo svoje znanje i komplekse destilovao je kako bi na smrt uplašio svoje protivnike. On je jedan od Betmenovih iskrivljenih odraza, otelotvoreni strah, a možda i jedini sposoban da uplaši Mračnog viteza (uz pomoć fear toxin-a). Bez njega ni čitaoci ne bi imali uvida u najmračnije kutke uma Brusa Vejna.




Crna maska (The Black Mask)


Njegovo ime je Roman Sajonis i on je autentični sociopata. Nema supermoći, ali je izvrsni kriminalni strateg, bogataš koji ume sa pištoljem, sa crnom, lobanja maskom napravljenom od abonosovog kovčega pokojnog oca. Taktike se uglavnom svode na iskorišćavanje slabosti svojih neprijatelja, uglavnom napadanjem porodice i prijatelja mete. On je i jedan od onih koji mogu da se pohvale ubistvom četvrtog Robina, preciznije smrću najkratkovečnije Betmenove ptičice, Stefani Braun.






Dvoliki (Two-Face)


Najtužnije stvar sa Harvijem Dentom je to što je nekada bio “dobar momak”, odlikaš što bi se reklo. Pre tragične transformacije u ozloglašenog Dvolikog, delio je Betmenove ciljeve i vrednosti, ali kada mu je kiselina spalila pola lica, probudila je mračnu, suzbijanu stranu ličnosti. Najzanimljiviji aspekt njegovog karaktera i jeste ta dvostrukost. Opsednut je ambivalentnošću, dualnom slučajnošću. Svaku odluku u životu, uključujući i sudbinu svojih žrtava, donosi uz pomoć bacanja novčića, što ga čini predvidivo nepredvidivim.






Džoker (The Joker)


Sve i da ne znate ništa o avanturama Tamnog krstaća, znate ko je Džoker. Diskutabilno je, ali gotovo da je nadrastao i Betmenovu slavu. Klovnovski princ kriminala je Betmenova najveća Ahilova peta, a tako je od samog nastanka. On je kompletni opozit Mračnom vitezu, njegova jedina svrha su haos i anarhija.

Ako je Bejn negativni aspekt Betmenove fizičke nadmoći i strateškog uma, Strašilo straha kojim se koristi, Crna maska bogatstva kojim raspolaže, Dvoliki predstavlja dvostruki identitet, ali je Džoker Jin, Betmenovom Jangu.

On je lud, ali je toga svestan, što ga čini svesnijim od većine. On je surovi psihopata koji izaziva obožavanje, ali ima smisla za (krvavi) humor. Najgore što je uradio bilo je kada je upucao Barbaru Gordon (Batgirl), čime ju je zauvek prikovao za invalidsku stolicu i “ubistvo” Džejsona Toda, drugog Robina.


Preuzeto sa sajta editor.rs

Нема коментара:

Постави коментар

Maxi Tex #22

  Scenario: Nizzi Claudio Crtež: Alessandrini Giancarlo Naslovnica: Villa Claudio