понедељак, 17. јун 2019.

Od Trojanaca do Robina Huda

Za crtež su bili zaduženi vrhunski autori koji su se proslavili radeći za Dark Horse, DC ili "Marvel"





EDICIJA "Strip mitologija", u izdanju jedne od naših najvećih izdavačkih kuća usmerenih pre svega ka malim i mladim čitaocima, čačanske "Pčelice", nudi najlepši spoj literature za starije osnovce i tinejdžere (ali i odrasle), sa devetom umetnošću.

Svaki od dvanaest kolor stripova u fokusu (i naslovu) ima neku od ličnosti, junaka ili temu poznatih mitova i legendi starogrčke, japanske, nordijske, kineske i britanske kulture. Za crtež su bili zaduženi vrhunski autori koji su se proslavili radeći za Dark Horse, DC ili "Marvel".

"Persej, lov na Meduzinu glavu" Pola D. Storija i ilustratora Tomasa Jitsa, pripovest je o mladom Perseju koji je poslat da ubije čudovišnu, zmijokosu Meduzu, te o drugim opasnim izazovima postavljenim pred ovog Zevsovog sina.

Autor knjige "Tor i Loki, u zemlji divova" Džef Limke, uz ilustracije sa potpisom Rona Rendala, bavi se dilemom koju pokušavaju da razreše moćni bog gromova i njegov brat Loki, bog prevare: da li snaga uvek pobeđuje ili pamet može da je nadvlada?

"Herakle, dvanaest podviga" knjiga je u kojoj i Pol D. Stori i ilustrator Stiv Kurt daju svoju verziju dobro poznate priče o nemogućim izazovima koje prevazilazi ovaj polubog, polučovek, dete Zevsa, kralja bogova, i smrtne žene. Pol D. Stori autor je (uz ilustracije Tomasa Jitsa) i priče "Robin Hud, odmetnik iz Šervudske šume", kao i one "Amaterasu, povratak sunca" (ilustrator Ron Rendal) o boginji sunca i njenom ljubomornom bratu, bogu groma, a dvojac Stori - Rendal potpisuje i knjigu "Beovulf, ubica čudovišta" o moćnom ratniku, poznatom po snazi tridesetorice.

"Kralj Artur, oslobođeni Ekskalibur", koju je napisao Džef Limke, a ilustrovao Tomas Jits, interpretacija je čuvene priče o mladom kralju Engleske, misterioznom maču i čarobnjaku Merlinu, dok je "Troja, pad drevnog grada" čiji su autori Džastin i Ron Fontes, a ilustrator Gordon Persel, takođe nova verzija opštepoznate pripovesti o lepoj Jeleni, Parisu i ratu koji oni izazivaju. Dvojac Fontes, uz ilustratora Stiva Kurta, kreirao je i knjigu "Demetra i Persefona", o Hadovoj otmici lepe boginjine kćeri i pokušajima majke da je spase iz podzemnog sveta.

"Tezej protiv Minotaura" sa tekstom Džefa Limkea i ilustracijama Džona Mekrija, za temu ima još jedan legendarni okršaj mitskog junaka sa polučovekom, polubikom.





Den Džoli potpisuje tekst za knjige "Guan Ju, braća zauvek", u kojoj je drevne kineske ratnike ilustrovao Ron Rendal i "Odisej, Posejdonova kletva" u kojoj su, praćene ilustracijama Tomasa Jitsa, ispripovedane Odisejeve avanture tokom njegovog povratka kući posle Trojanskog rata.



Autor: Marina Mirković
Tekst i fotografije preuzete sa sajta novosti.rs

Нема коментара:

Постави коментар

Maxi Tex #22

  Scenario: Nizzi Claudio Crtež: Alessandrini Giancarlo Naslovnica: Villa Claudio