недеља, 24. март 2019.

Strip revija #67




VJEKOVNICI: Rekvijem (1/2)
Scenarij: Marko Stojanović · Crtež: Marko Nikolić i Dejan Nenadov · Boja: Aljoša Tomić

Prvi nastavak pustolovnog serijala o dvojici slučajnih partnera, misterioznom vampiru Čenu i hirovitom besmrtniku Kraljeviću Marku koji u Europi s kraja osamnaestog stoljeća ukrštaju staze s mitološkim bićima, povijesnim osobama i književnim likovima. Serijal je započet 2007. godine te je dosad u Srbiji objavljeno sedam albuma i još tri albuma podserijala Beskrvnici. Dobitnik više od trideset nagrada, serijal je značajan i po tome što je u njemu surađivali mnogobrojni strip crtači i ilustratori iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Rumunjske, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Makedonije, Grčke, Turske, Španjolske, Slovačke, Njemačke, Rusije, Francuske i Brazila.





Opsada
Scenarij: Krešo Novosel. · Crtež: Andrija Maurović

Početak 14. st. bio je burno razdoblje za Mletačku Republiku. Potresaju je bune zbog reforme Velikoga vijeća, a, kada ju je, zbog zaposjedanja njegova lena, grada Ferrare, papa Klement V. ekskomunicirao i proglasio križarsku vojnu, uslijedio je i trgovački embargo. Zadrani pokreću ustanak u ožujku 1311. godine, te, vođeni banom Pavlom Šubićem, odolijevaju opsadi sve dok u rujnu 1312. nisu zarobili mletačkog admirala (za razliku od stripa, on je uskoro umro u tamnici). Godinu kasnije sklopljen je mir s Venecijom pod uvjetima nešto lakšim od onih nakon križarske opsade 1247. godine, no nije izborena sloboda kao u Mauroviće­­vom stripu. Objavljen u časopisu Horizont 1951. godine, ovaj strip svakim svojim kadrom svjedoči o besprijekornom osjećaju za kompoziciju i o crtačkom majstorstvu nenadmašnog velikana. 





DUKE: Ja sam sjena (2/2)
Scenarij: Yves H. · Crtež i kolor: Hermann

Hoće li Duke spasiti brata od vješala i pobjeći prošlosti ili će pokleknuti pred  svojim unutarnjim demonima?





ROMEO BROWN: Nevolje s Tanijom
Scenarij: Peter O’Donnel · Crtež :Jim Holdaway

Upoznajte boemsku stranu Londona 1950-ih.





Vremenski putnici
U ovome smo vas broju poveli na putovanje vremenom, od Srednjeg vijeka do ludih pedesetih. Naravno, tu je i pregršt kraćih stripova:

O NJIMA I O NAMA
Autor: Zlatko Grgić





ŠIC-MIC
Autor: Walter Neugebauer





TATICA
Autor: Nob





PEANUTS
Autor: Charles Schulz




ŠTEF I ŠTEFEK
Autor: Sergej Mironović



Нема коментара:

Постави коментар

Maxi Tex #22

  Scenario: Nizzi Claudio Crtež: Alessandrini Giancarlo Naslovnica: Villa Claudio