субота, 23. март 2019.

Betmen protiv Valensije, ko ima pravo na logo slepog miša?

Španski fudbalski klub Valensija predstavio je novi logo u jeku proslave stogodišnjice postojanja, koji se nimalo nije dopao američkoj kompaniji Di-Si komiks, koja smatra da previše liči na znak Betmena, njihovog superheroja.

Američka kompanija, koja je nosilac autorskih prava na jednog od najpoznatijih superheroja, podnela je žalbu Kancelariji Evropske unije za intelektualnu svojinu (EUIPO), pošto smatra da logo predstavljen povodom stogodišnjice kluba previše podseća na Betmenov.





Iz španskog kluba brzo je stigao i odgovor.

"Nećemo prestati da koristimo logo slepog miša samo zato što Di-Si komiks to traži. Ne postoji komercijalni brend koji na globalnom nivou ima ekskluzivna prava na slepe miševe. Kada je ovaj klub nosio slepog miša na grudima, u SAD su jurili bizone", rekao je portparol Valensije.

Valensija od osnivanja daleke 1919. godine na grbu ima slepog miša, dok se Betmen prvi put pojavio u stripu 1939. godine.

Prvi sukob dve strane izbio je 2014. godine, kada se Di-Si komiks žalio da novi grb španskog kluba previše podseća na Betmenov logo. Tada su novinaru RTS-a iz španskog kluba te optužbe okarakterisali kao smešne.





Osim što koristi slepog miša dve decenije duže od Betmena, jedini leteći sisar je stanovnik Katalonije još od 13. veka, što fudbalskom klubu daje za pravo da se nada pozitivnom ishodu u duelu sa američkom kompanijom.


Tekst i fotografije preuzete sa sajta rts.rs

Нема коментара:

Постави коментар

Maxi Tex #22

  Scenario: Nizzi Claudio Crtež: Alessandrini Giancarlo Naslovnica: Villa Claudio