недеља, 24. март 2019.

Nova knjiga Ilije Bakića ”Četiri reke izviru u raju”




U izdanju zrenjaninske Agore, upravo je objavljena nova knjiga Ilije Bakića, Četiri reke izviru u raju i ine plovidbe.  Reč je o knjizi duhovnih avantura čiju razgranatu strukturu oblikuju tri novele „Prahovi ma čiji“, „Vetar ne nosi ničije glasove“ i „Četiri reke izviru u raju“.

Junaci ovih pripovesti pojavljuju se u različitim pseudoistorijskim vremenima noseći teret sopstvenih životnih priča, a za svaku od njih vezuje se snažan simbol sudbinskog lutanja – Plovidba.

Fluidnost i višeslojnost ove tri novele dodatno oblikuju bogat pripovedački stil i prodor fantastike kakvu Ilija Bakić i u ranijim delima poetički oblikuje u sasvim autentičnom ključu, koji prevazilazi domene žanrovske književnosti i postaje uzbudljiv putopis neizrecivog.

Ilija Bakić (1960) savremeni je pesnik, prozni pisac i esejista, koji je značajnu afirmaciju ostvario na polju književne fantastike. Autor je leksikona 101 lice fantastike – kompilacije tekstova iz ovog žanrovskog domena, a njegova dela su zastupljena i u brojnim antologijama srpske i jugoslovenske fantastike.

Za zbirku naučnofantastičnih priča U odvajanju, Bakić je 2010. godine dobio nagradu Društva  književnika Vojvodine, a 2017. godine je dobio priznanje Festivala „Art-Anima“ za doprinos popularizaciji fantastične književnosti.


Tekst i fotografija preuzete sa sajta art-anima.com
http://www.art-anima.com/vesti/cetiri-reke-izviru-u-raju-ilija-bakic

Нема коментара:

Постави коментар

Maxi Tex #22

  Scenario: Nizzi Claudio Crtež: Alessandrini Giancarlo Naslovnica: Villa Claudio