среда, 27. март 2019.

Nil Gejmen: 10 stvari koje bih voleo da sam znao kao mlad umetnik

„Mislim da vam je apsolutno dozvoljeno da se nekoliko minuta svakog dana, nekad i po pola dana samosažaljevate. A onda jednostavno počnete da stvarate umetnost“  - Nil Gejmen





Možda je malo rano za motivacione govore, ali srećom po ljude željne usavršavanja koji se oslanjaju na redovan priliv inspiracije i usmeravanja, poznati autor Nil Gejmen je sjajan u pretakanju starog vina u nove boce i ohrabrivanju mladih umetnika.

Gejmen je promenio osnovni naziv predavanja iz umetnosti koje drži na Univerzitetu Filadelfija od 2012. godine u: „Art matters: because your imagination can change the world“ i za njegove potrebe napisao tanak priručnik štampanog rukopisa koji je ilustrovao Kris Ridl.

Pravila za stvaranje autentične umetnosti koja Gejmen nabraja visoko su vrednovana i već naširoko prihvaćena. A evo i kako glase:

1. Prihvatite činjenicu da ste mladi i prihvatite činjenicu da nemate pojma šta radite. Ne slušajte nikoga ko vam kaže da postoje pravila i ograničenja.

2. Ako znate šta je ono što je vaš poziv, samo nastavite. Krećite se ka onome što vas doziva, čak i ako sam proces dugo traje i od zahteva vas žrtvovanje.

3. Naučite da prihvatite neuspeh. Budite svesni da će stvari često krenuti u pogrešnom pravcu. A onda, kada sve bude dobro i uspete, budite spremni na to da ćete se osećati kao prevarant. To je normalno.

4. Pravite veličanstvene i fantastične greške. To znači da ste na putu, da pokušavate i isprobavate nove stvari.

5. Kada život postane težak, kao što neizbežno hoće, stvarajte dobru umetnost. Samo stvarajte dobru umetnost.

6. Pravite svoju sopstvenu umetnost, pri tome mislim da vaša umetnost treba da oslika baš vas, vašu ličnost i lične poglede na svet.

7. Dobijaćete honorarne poslove ako je vaš rad dobar, ako je sa vama lako raditi i ako poštujete rokove. Zapravo vam ne treba ispunjenje sva tri uslova, i dva od ova tri su dovoljna.

8. Uživajte u vožnji, nemojte strahovati celim putem. (Ovo je zapravo izreka Stivena Kinga.)

9. Budite mudri i završavajte stvari koje ste započeli. Ako imate problem sa započinjanjem pretvarajte se da ste neko ko je mudar, neko ko može da završi započeto. To će vam pomoći na vašem putu.

10. Doprinesite dome da svet koji ostavite za sobom bude makar malo intresantniji nego što je bio pre vas.


Izvor: openculture.com
Prevod: Dušica Novaković
Tekst i fotografija preuzeti sa sajta laguna.rs

Нема коментара:

Постави коментар

Maxi Tex #22

  Scenario: Nizzi Claudio Crtež: Alessandrini Giancarlo Naslovnica: Villa Claudio