петак, 22. март 2019.

Grafičke novele - između knjige i stripa

Za knjige nemamo vremena, a stripovi nam deluju neozbiljno. Da li bi drugačije razmišljali ukoliko bi nam neko ponudio kvalitet knjige u formi stripa? Ove naslove ne smete da propustite.





Nadzirači - Alan Mur 

Sa pravom smatrani "najboljim", Nadzirači su prava avantura na više stotine stranica koje se čitaju u dahu. Ko je pokušao, nije se pokajao. Ko je došao do kraja - tražio je još.





Persepolis - Mardjan Satrapi

Ovo nije strip, ovo je spomenik hrabrosti. Mardjan Satrapi, francuskinja iranskog porekla, ispričala je svoju životnu priču bez cenzure i tako upoznala svet sa svim promenama kroz koji je prošao Iran u savremenoj istoriji.





Maus - Art Špigelman 

Špigelman je dokazao da pulcerova nagrada nije rezervisana samo za knjige. Korica sa kojom smo se svi mi negde sreli (Adolf Hitler predstavljen kao mačka?!) ne znajući da se između krije blago. 





Akira - Katsuhiro Otomo

Japanski naučno-fantastični strip predstavlja vizuelno ludilo u svim segmentima. Ne dozvolite da vas obimnost obeshrabri (više od 2000 strana) jer i pored uspeha na velikom platnu, animirano ostvarenje nije ni približno dobro koliko original.





Betmen: Povratak mračnog viteza - Frenk Miler

Čega god da se Frenk Miler dohvatio od toga je napravio čudo. Većina njegovih ostvarenja je ekranizovano i sa obožavanjem prihvaćeno kod publike. Ovde nije reč samo o prolaznom mediju već o nečemu što je postalo deo opšte kulture.


Tekst preuzet sa sajta vesti-online.com

Нема коментара:

Постави коментар

Maxi Tex #22

  Scenario: Nizzi Claudio Crtež: Alessandrini Giancarlo Naslovnica: Villa Claudio