понедељак, 15. новембар 2021.

Održana prva grčko-srpska strip radionica

 


Uz pomoć tehnologije i video-linka održana je prva grčko-srpska interaktivna strip radionica između polaznika Leskovačke škole stripa „Nikola Mitrović Kokan“ i polaznika Škole stripa iz Kilikisa u Grčkoj u sklopu 1. Međunarodnog festival stripa u Kilikisu u Grčoj, a uz pokroviteljstvo Osnovne škole “Josif Kostić”. Ova međunarodna radionica je zamišljena i urađena tako što su učenici škola stripa iz Kilikisa i Leskovca naizmenično raditi po kadar stripa koji su potom slati video linkom iz Grčke u Sbiju i obratno. Polaznici one druge škole su imali 10 minuta da u zavisnosti od dobijenog materijala smisle i nacrtaju svoj kadar kao odgovor.

Proces je trajao dva sata. Prednost ovakvog načina rada je što nije bilo potrebno znanje srpskog, grčkog ili bilo kog jezika za sporazumevanje, s obzirom na to da je strip rađen bez reči. U pitanju je eksperimentalan kulturni most kakav se do sada, po saznanju organizatora, nije odigrao na ovim prostorima, pa i šire. Leskovačka škola stripa je ove pandemijske 2021. godine ostvarila direktnu prekograničnu saradnju u oblasti kulture sa Albanijom, Makedonijom, Bosnom i Hercegovinom i Rumunijom, gde su održavane prezentacije, predavanja i osvajane brojne nagrade, a na ovaj način je tom spisku pridodata i Grčka.


Нема коментара:

Постави коментар

U Prnjavoru održano strip veče

  U Narodnoj biblioteci u Prnjavoru održano je strip veče na kojem su upriličene promocije edicije "Priče iz Slovenske šume", novi...