недеља, 14. новембар 2021.

Malo srednji vek, malo „divlji zapad“


Nakon kompletiranja dvanaestotomnog strip serijala o Asteriksu, koji su realizovali Alber Uderco i Rene Gošini, nakon čega je nastavljeno praćenje rada Žan-Iv Ferija na ovom liku, novosadska Čarobna knjiga započela je još jedan serijal u koji je Gošini bio umešan (dve decenije), zajedno sa belgijskim strip autorom i ilustratorom, Morisom de Beverom (1923-2001), poznatijim kao Moris.

Talični Tom, knjiga 1 ovog autora, koji je upravo najpoznatiji po serijalu o Taličnom Tomu, donosi početne epizode objavljene u Žurnalu de Spiru između 1946. i 1949. godine.

Kompletno Morisovo autorsko delo u svojoj početnoj fazi pokazuje put kojim će se ovaj lik razvijati, dakle, humoristični pogled na period Divljeg zapada u SAD, inspirisan legendama o braći Dalton.

„Samo jedan kauboj poteže revolver brže od svoje senke!“ (kasniji moto ovog serijala) sa odgovorom kako je to, naravno, Talični Tom, junak istoimenog frankobelgijskog stripa, jednog od najpopularnijih evropskih stripova svih vremena i jednog od najčitanijih i najvoljenijih stripskih naslova na teritoriji bivše Jugoslavije, kako konstatuju urednici u ČK, pošao je, dakle, na svoje putovanje po Srbiji, zahvaljujući i prevodu Melite Logo Milutinović.

Odeven u prepoznatljivo odelo sa crvenom maramom i šeširom, lik Taličnog Toma se u svojim pričama susreće i suočava sa brojnim dobrim i lošim ličnostima, onim izmišljenim, ali i onim koji pripadaju američkoj istoriji i folkloru.

Taj upečatljivi, usamljeni kauboj na kraju epizode na svom konju odlazi u zalazak sunca, objedinjujući mnoge stereotipe klasičnog junaka Divljeg zapada – sposoban je i brz, inteligentan i uvek spreman za akciju, zaštitnik je nejakih, sa izraženim osećajem za pravdu i mesto ga ne drži.

Ali pripovedanje o njemu je istovremeno sasvim jedinstveno, obojeno neponovljivim humorom, a podvizi koje doživljava retko se viđaju čak i u tako bogatom žanru kao što je vestern.

Ovo izdanje, koje objedinjuje tri prva albuma – Arizona, Zlatni rudnik Kola Kopača i Veliki rodeo – po redosledu kojim su epizode objavljivane u ŽdS, od oktovra 1946. do oktobra 1949, sadrži i table koje dosad nisu bile prisutne u albumskim izdanjima, kao i nekoliko prilagođenih (čitaj premontiranih) za albumsko izdanje.

Dodajmo, na kraju, da ČK, odajući priznanje jednom od najčuvenijih stripskih junaka, pred čitaoce donosi kompletnog Taličnog Toma, od Morisovih davnih početaka, do novijih ostvarenja autora koji su nasledili serijal.

Još jedan legendarni serijal, koji ljubitelje stripa vraća u vreme kralja Artura, nakon što je u 17 knjiga definisao kompletan, autorski rad Harolda Fostera na Princu Valijantu, nastavljen je post-fazom u kojoj se kao crtač pojavljuje Džon Kalen Marfi, radeći najpre po Fosterovom scenariju, a kasnije i po scenartiju svog sina Kalena Marfija.

Nedavno je ovaj izdavački poduhvat obuhvaćen sa još dve (20. i 21) knjige, koje poštovaocima Fosterovog i Marfijevog rada nude avanture Princa Valijanta realizovane između 1977. i 1980. godine. Prevodom sa engleskog se, u ovom slučaju, pozabavio Gopran Skrobonja.

Pored raskošnih tabli koje ljubitelje devete umetnosti, još jedanput, vraćaju u početak srednjeg veka, njima je ponuđen i obiman tekst Toda H. Goldberga o istoričnosti princa Valijanta, koji je obogaćen velikim brojem ilustracija, kao i esej Kalena Marfija – Engleska princa Valijanta, u kome on opisuje svoj susret uživo sa prostorom kojim je ovaj junak jezdio.

Takođe bogato ilustovan.

I, šta reći… Vreme je da se odabere kralj trubadura!

Tokom prethodne tri godine jedna propalica vladala je trubadurima na celom kontinentu i širila beščašće i razbojništvo.

Am i dvorska luda, ser Dinadan, putuju u Francusku kako bi sve to ispravili, dok se princ Valijant pridružuje u Jerusalimu odlučnom Ginteru od Nemačke, koji odlazi na pohod kako bi povratio ukradenu svetu relikviju.

Vojska plaćenika jednog persijskog ratnika hara širom Bliskog istoka, zbog čega kraljica Aleta mora da potraži zaklon u skrivenom utopijskom gradu kojim vladaju samo žene.

Val se takmiči na turnirima u Marselju i Kamelotu, te se ponovo susrće sa ser Lanselotom – međutim, tragična smrt teško pogađa jednog člana Valove porodice…

A potom…

Princ Valijant zarobljen je, a kralj Artur je na samrtnoj postelji…

Galan, najmlađi sin princa Valijanta, kreće na putovanje ne bi li postao pravi vitez, ali ono će mu doneti i sramotu i čast.

Stari poredak je, međutim, ugrožen, pošto je Val, ostavši bez Raspevanog mača, zatočen u berberskim rudnicima soli, dok, s druge strane, kralj Artur ostaje prikovan za postelju i čeka se samo dan kada će svet ostati bez njega. Vladarev polubrat Mordred kuje zaveru da preuzme presto. Za to vreme, Aleta istražuje ubistvo u Kromvolu…

Autor: D. Stošić


 

Нема коментара:

Постави коментар

Maxi Tex #22

  Scenario: Nizzi Claudio Crtež: Alessandrini Giancarlo Naslovnica: Villa Claudio