понедељак, 15. новембар 2021.

Kultni strip “Elrik” objavljen kao integral na srpskom jeziku: Mračni antiheroj epske fantastike

 


Izdavačka kuća “Makondo” krunisala je svoj izdavački poduhvat izdavanja stripa “Elrik”, objavljivanjem integrala, koji u luksuznom izdanju donosi sve četiri do sada objavljene epizode na srpskom jeziku.

Strip iza kojeg stoji scenaristički tandem Žan Luk Kano i Žilijen Blondel te ekipa crtača u sastavu Roben Reht, Didije Poli, Aleksandro Poli i Žilijen Telo, nastao je po istoimenom književnom junaku Elriku od Melnibonea. Jedan od prvih antijunaka u žanru epske fantastike, rođen je 1961. godine iz pera pisca Majkla Murkoka, kao neka vrsta književnog kontrasta platonski nastrojenoj epskoj fantastici tog vremena poput serijala “Gospodar prstenova” i “Hronika Narnije”.

Izdato je šest knjiga o Elriku, kao i brojne novele iz istog svijeta, u kojima Elrik takođe gostuje, uz brojne adaptacije u vidu društvenih igara i stripova te ogroman uticaj na svijet fantastike, koji se protegao na radove autora poput Džordža Martina, Brendona Sandersona, Nila Gejmena i drugih modernih velikana žanra.

Tokom 2013. godine započet je rad na novoj strip adaptaciji Elrika u četiri toma, a završio se u aprilu ove godine, kada smo konačno dobili završni tom. Ovaj integral sakuplja sva četiri toma “Rubinski presto”, “Olujnik”, “Beli vuk” i “Usnuli grad”, u jednu knjigu, A4 formata uz tvrdi povez na 216 strana u boji. Dušan Prvački, autor bloga “Kafa bez spojlera” u svom prikazu ovog izdanja navodi fascinantno jedinstvo mračne atmosfere i narativa sa vizuelnim izgledom.

- Autori ovog strip serijala se ne libe da vrlo grafički prikažu većinu nemoralnih dešavanja, naročito u samom Melniboneu, što u kombinaciji sa Elrikovom patnjom kao kontrastom zaista doprinosi celokupnoj mračnoj atmosferi i narativu. Elrik je na trenutke u potpunosti surov i antipatičan, ali kada uz njegovu vidnu patnju, facijalne ekspresije straha i tuge koje su fantastične, i urođenu fizičku slabost sklopimo celokupnu sliku, ne možemo da se otmemo utisku da je on pravi pravcati tragični (anti)junak, sa čijim se osećanjima simpatišemo - napisao je Prvački.

Sam Murkok, koji je pisao predgovor za prvi tom, nije štedio komplimente na račun strip adaptacije i prema njegovim riječima u mnogim stvarima nadmašila je i samu originalnu književnu sagu.

 Radnja

Priča prati ostrvsku naciju Melnibone, koja je hiljadama godina važila za najsnažniju imperiju na svijetu. Melnibonejci ne smatraju sebe običnim ljudima, služe se magijom, kao i demonskim silama sa kojima su sklopili pakt. Ovo se odrazilo i na njihov moral, odnosno njegov nedostatak. Dolaskom Elrika na svijet, nasljednika Melnibona, imperija polako gubi na snazi, kao i on sam. Naime, Elrik je rođen kao albino, što ga po rođenju čini drugačijim od njegovog naroda, a pored toga posjeduje i razne fizičke nedostatke i sklonost prema moralu i pravdi, što će ga već na početku koštati sukoba sa svojim vrstom i samim sobom.

Autor: Branislav Predojević


Нема коментара:

Постави коментар

Maxi Tex #22

  Scenario: Nizzi Claudio Crtež: Alessandrini Giancarlo Naslovnica: Villa Claudio