среда, 17. новембар 2021.

Promocija romana IZBLEDELE DUŠE u Kolarčevoj zadužbini

 


Književno veče posvećeno romanu Izbledele duše Mladena Jakovljevića biće održano u Maloj sali Kolarčeve zadužbine (Studentski trg 5, Beograd), u četvrtak 18. novembra 2021. godine s početkom u 19.30 časova. Pored autora, o knjizi će govoriti: prof. dr Vladislava Gordić Petković, Mladen Milosavljević i Bora Babić.

Radnja Jakovljevićevog romana, smeštena je na početak 19. veka, negde u ruralnom području zapadne Srbije, gde jedan sveštenik sa tajanstvenim teretom na leđima i na duši, prati tragove iz prošlosti. U nekoj drugoj ravni postojanja, u vremensko-prostornom vakuumu, na razmeđi života i smrti, jedan mladić neočekivano postaje spona između poznatog i zagrobnog sveta dok pokušava da spasi sebe i ujedno pomogne nesmirenim dušama. Iako se nalaze u različitim sferama postojanja, njihove puteve i misije, u konačnom razrešenju, zbližiće ista sila.

Roman Izbledele duše objavljen je u izdanju Akademske knjige 2019. godine. Osim što se kao još uvek neobjavljeni rukopis 2017. godine našao u najužem izboru za nagradu izdavačke kuće Dereta, po objavljivanju je ostvario odličan prijem i od strane stručne kritike i od strane čitalaštva. Jedan od učesnika promocije, pisac, etnolog i urednik sajta za promociju folklorne fantastike Omaja.rs, Mladen Milosavljević, Jakovljevićeve Izbledele duše ocenio je kao „sofisticiran, slojevit i kvalitetan roman, koji zadire duboko u korene običajnog, mitskog i arhetipskog, kao malo koji iz domaće fantastično-žanrovske ponude.“

„U pitanju je nadahnuta i maštovita priča. čija se radnja odvija na seoskom groblju i koja je u potpunosti podređena zakonima ukorenjenim, kako u narodnoj tradiciji i verovanjima u zagrobni život, tako i u više nego bogatoj mašti samog autora”, ističe Milosavljević. „Jasno ocrtani i precizni likovi, sjajni i odmereni dijalozi koji predstavljaju rekonstrukciju govora jednog dela zapadne Srbije, sablasna grobljanska atmosfera i priča ispripovedana kroz dva narativna toka, uvešće čitaoca u jedan svet razmišljanja i verovanja, koji je do danas opstao samo kroz izbledele običajne prežitke“.

Vladislava Gordić Petković, u predgovoru romana, primećuje da je ovo delo „verovatno prvi srpski svevremeni i savremeni moralitet“ čiji se autor hvata „u koštac sa temom koja od Šekspirovog Hamleta do Sabirnog centra Dušana Kovačevića predstavlja piščev izazov i košmar: to je ars moriendi, veština umiranja, preseljenje duše na onaj svet i suočenje sa obredima prelaza, sa ritualima opraštanja“.

Jakovljević je, gostujući u radio emisiji Gutenbergov odgovor, na pitanje voditelja Saše Ćirića da li se uzori romana mogu pronaći u delima fantastike, rekao:

„Srodnosti se mogu pronaći u delima koja govore o zlodelima, gramzivosti i robovanju žudnjama za života, zbog čega ispaštaju oni koji su im robovali, ali i oni koji za to nisu krivi jer svako delo, svako zlodelo, ma koliko skrivano bilo, na kraju pronađe svoj put do površine i svoju žrtvu, nekad i slučajnu, potpuno nevinu“, rekao je Jakovljević.

O knjizi Izbledele duše razgovarali smo sa autorom neposredno nakon izlaska romana iz štampe, a na sajtu Art-Anima.com možete pročitati i prikaz iz pera dr Nebojše J. Lazića.

Mladen Jakovljević je rođen 1975. godine u Novom Sadu, gde je na Filozofskom fakultetu diplomirao engleski jezik i književnost, stekao akademsko zvanje magistra književnih nauka i odbranio doktorsku disertaciju. Predaje englesku i američku književnost na Filozofskom fakultetu u Kosovskoj Mitrovici. Član je Odbora Odeljenja Matice srpske za književnost i jezik. Objavio je više studija i naučnih radova u kojima se bavi istraživanjem međuodnosa stvarnosti, pojedinaca i zajednica u naučnofantastičnoj, fantazijskoj i fantastičnoj književnosti uopšte. Autor je romana Vrata sumraka, Izbledele duše i Kad se vratim. Preveo je na srpski jezik engleski srednjovekovni viteški roman u stihu Ser Gavejn i Zeleni vitez, trilogiju Valis Filipa K. Dika (Valis, Prodor božanskog i Povratak Timotija Arčera) i Priče iz Zemljomorja Ursule K. le Gvin. Kourednik je Književne fantastike, godišnje publikacije o aktuelnoj domaćoj i svetskoj produkciji književnih ostvarenja iz domena fantastičnog.




Нема коментара:

Постави коментар

Maxi Tex #22

  Scenario: Nizzi Claudio Crtež: Alessandrini Giancarlo Naslovnica: Villa Claudio