понедељак, 22. новембар 2021.

ČEMER ĐAVOLJEG JUTRA – finale Rigsovog serijala

 


Orfelin izdavaštvo objavilo je Čemer Đavoljeg jutra, poslednju knjigu iz serijala o čudnovatoj deci gospođice Peregrin američkog pisca Ransoma Rigsa.

Reč je  o serijalu knjiga zasnovanom na neobičnim, autentičnim i starinskim fotografijama oko kojih je Rigs ispleo mrežu uzbudljivih priča fantastike sa elementima gotike, pa i horora.

„Moje omiljene priče iz domena fantastike, jednom nogom su uvek u stvarnom svetu“, otkriva Rigs. „Osećam da to svojstvo uvećava ulogu elemenata fantastike i čini verodostojnim stvari poput putovanja kroz vreme i životinja koje govore. Pored unošenja gotičke neobičnosti, fotografije u mojim knjigama imaju upravo tu svrhu. One su komadići stvarnih ljudi i mesta – dokumentovani dokazi – koji čine protivtežu fantaziji, kao sredstvo za suspenziju neverice kod čitalaca.“

U završnoj knjizi serijala o Čudnovatima, čitav svet se suočava sa opasnošću, dok se Džejkob Portman i njegovi prijatelji hvataju u koštac sa čudovišnim neprijateljima u najopasnijoj vremenskoj petlji. Poslednje što je Džejkob video pre nego što je svet utonuo u tamu, bilo je užasno, poznato lice. Odjednom, on i Nor se zatiču na mestu gde je sve počelo – u kući njegovog dede…

Pustolovina koja je započela u Domu gospođice Peregrin za čudnovatu decu, ovom knjigom doživljava svoju  epsku završnicu a Ransom Rigs, na vrhuncu svojih pripovedačkih moći, ostavlja verne čitaoce da bez daha traže još. Iako je ovom knjigom autor zatvorio veliku priču o Čudnovatima, ostavlja mogućnost da im se ipak jednog dana ponovo vrati.

„Svet Čudnovatih je ogroman i proveo sam mnogo vremena da ga izgradim“, kaže Rigs. „Bila bi šteta da se ’gradilište’ zauvek napusti“.

Knjigu Čemer đavoljeg jutra preveo je Sava Kuzmanović.

Poput prethodnih dela o Čudnovatima, i Čemer Đavoljeg jutra krase brojni radovi ilustratora Endrua Dejvidsona štampani u punom koloru, kao i stare, crno-bele fotografije pozajmljene iz privatnih zbirki pasioniranih kolekcionara.

Knjižarska cena izdanja je 1.730 dinara, dok je direktnom porudžbinom od izdavača, knjigu moguće nabaviti po ceni od 1.400 dinara.


Нема коментара:

Постави коментар

Maxi Tex #22

  Scenario: Nizzi Claudio Crtež: Alessandrini Giancarlo Naslovnica: Villa Claudio