петак, 12. новембар 2021.

ČUVAR GRADA – onostrane sile u prestonici Despota Stefana


U izdanju Strahora, uskoro bi trebalo da bude objavljen novi roman Nebojše Petkovića, Čuvar grada. Petković je domaćim čitaocima fantastike poznat kao autor trilogije „Poslednji grad“, ali njegovo novo prozno ostvarenje nema mnogo dodirnih tačaka sa ranijim troknjižjem.

Radnja Čuvara grada čitaoce vodi u vreme vladavine Despota Stefana Lazarevića, među moćne zidine beogradske tvrđave, u koje se tokom privremenog vladarevog odsustva iznenada uselio strah izazvan nizom tajanstvenih umorstava. Dvorodržac i gradska vlastela pokušavaju da prikriju prirodu zločina, pripisujući ih razbojništvu, ali vesti se šire među običnim svetom i kazuju da su po sredi zlodela koja nisu počinili razbojnici, već nešto drugo, nešto mnogo mračnije i moćnije – nešto što ne dolazi sa ovog sveta.

Jedan pripadnik gradske straže potražiće svog bivšeg kapetana, koji je ražalovan zbog bahatosti, pijančenja i nezgodne naravi, da mu ispripoveda o onome što je video na mestu zločina. Njegove sumnje vode ka onostranom o čemu bivši kapetan zna ponešto. Uz to, on je jedini kome veruje…

Već smo napomenuli da Čuvar grada nema mnogo dodirnih tačaka sa trilogijom „Poslednji grad“, ali pomenuta ostvarenja ipak dele ponešto zajedničko, o čemu u intervjuu za sajt Art-Anima.com govori Nebojša Petković.

„U oba dela, Beograd je ono što danas nazivamo Kalemegdanom ili pravom kolevkom savremenog megalopolisa“, kaže Petković. „Troknjižje opisuje njegov kraj i svođenje na nukleus iz koga se razvio, a Čuvar grada govori o početku; u troknjižju njegova suština simbolizuje pad, a u Čuvaru grada uzdizanje; u trilogiji je stanište zla, a u Čuvaru dobra koje mora biti odbranjeno i sačuvano od zla. U oba ostvarenja postoji Stefanova citadela i dok u jednom nju nastanjuju sile mraka, u drugom je ona dom svetog domaćina koja tim silama treba da odoli. Možda je sve bilo podsvesno, jer kada sam priču osmišljavao nisam ovo jasno video, ali je nedvosmislena poveznica tu i vrlo je jasna“, otkriva Petković u intervjuu koji će uskoro biti u celosti dostupan na sajtu Art-Anima.com.

Nebojša Petković rođen je 1975. u Beogradu. Autor je trilogije iz žanra distopijske fantastike pod nazivom „Poslednji grad“, koju čine romani: Potraga (2014), Rat (2015) i Izdaja (2016). Takođe je napisao zasebni roman Čudnovati događaji u novogdišnjoj noći (2018) u žanru noar fantastike. Pored romana piše i kratke priče a nekoliko na temu folklorne i epske fantastike objavljeno mu je u zbornicima Čuvari zlatnog runa I, U vrzinom kolu i Kosingas – Neispričane priče. Njegova priča „Tragovi na koži“ objavljena je u časopisu Književna fantastika (7/2021).


 

Нема коментара:

Постави коментар

Maxi Tex #22

  Scenario: Nizzi Claudio Crtež: Alessandrini Giancarlo Naslovnica: Villa Claudio