недеља, 12. септембар 2021.

Inauguracija novih autora na Međunarodnoj strip konferenciji „Kragujevac, godine jedanaeste”

 Ove godine, uprkos pandemiji Kragujevac nije ostao bez stripa. Proteklog vikenda (3. i 4. septembra) u Domu omladine i Galeriji Đure Jakšića održana je, tradicionalna, Međunarodna strip konferencija „Kragujevac, godine jedanaeste”. Manifestacija u organizaciji Udruženja ljubitelja devete umetnosti „Svet stripa” (pod pokroviteljstvom Skupštine grada) je za fokus imala stvaralaštvo mladih i perspektivnih autora iz Srbije.

– Praktično je predstavljena nova generacija strip autora koja će narednih decenija činiti magistralu srpske produkcije, a posetioci su mogli da uživaju u uobičajenim sadržajima: tematskim tribinama i panel diskusijama, crtačkim radionicama, izložbom plakata koji su gosti autori nacrtali za ovaj festival, berzi stripa, kao tradicionaalnoj podeli besplatnih stripova najmlađima, ističu organizatori iz „Sveta stripa”.


U toku strip konferencije je premijerno održano i takmičenje za najbolji kostim na festivalu a žiri su bili Zoran Penevski, pisac, scenarista i urednik izdanja „Lagune”,Igor Rakočević, naš proslavljeni košarkaš, Danijel Kuzmić, strip-kritičar iz Zagreba i Željko Obrenović pisac i strip-scenarista.

Ovogodišnja manifestacija je održana pod geslom „Kragujevac, grad stripa” sa glavnom temom „Novi srpski strip”.

Tokom tri dana posvećena stripu na dve lokacije u Domu omladine i Galeriji u Kući Đure Jakšića kroz Kragujevac su prodefilovali brojni gosti „iz devete umetnosti”: Zoran Stefanović, Zoran Penevski, Danijel Kuzmić, Željko Obrenović, Marko Šerer, Goran Furunović, Nemanja Radovanović, Milosav Ostojić, Novica Milivojević, Dragana Kuprešanin, Jelena Vučić, Ivica Varjačić, Filip Stanković, Marija Lakićević, Ivica Sretenović, Sara i Ana Živković, Stefan Krunić, Ivan Matić, Đorđe Grbović, Mina Nikolić, Jelena Pavlović i Milan Mišić.


Na festivalu su, uz podršku Centra za umetnost stripa pri Udruženju stripskih umetnika Srbije, predstavljena kapitalna izdanja: Sabrana dela Đorđa Lobačeva; monografija „Lobačev: Čardak i na nebu i na zemlji” Zdravka Zupana; monografija „Antitelo” Zoran Janjetova; integral „Lijanko” Radiča Mijatovića i Vukojeva; integral „Šrafko” Dušana Vukojeva; integral „Nindža” Miodraga i Predraga Ivanovića i Svetozara Obradovića; „Gorski vijenac” Petra Drugog Petrovića Njegoša i Geze Šeteta, ilustrovana knjiga „Srpski junaci: Od Kosovskog boja do Košara” istoričara Milana Bojića i umetnika Vladimira Krstića Lacija… kao i ruska izdanja „Ruski strip Kraljevine Jugoslavije”. Kad smo već kod Rusije promovisan je i katalog izložbe o našem klasičnom stripu u Moskvi, Lobačevu i Sergeju Solovjevu prof. Irine Antanasijević. Od konferencijskih promocija izdvojile su se i   albuma „Naša bajka” Srđana Nikolića Peke i Gileta Brankovića kao i filozofske knjige „Mit o mašini” Slobodana Škerovića sa ilustracijama Bojana Milojevića Asterijana.

U Kragujevcu su promovisani i strip albumi „Specijalna smesa” i „Nevidljivi talas” Dragane Kuprešanin; ilustrovani roman „Pratnja” mlade Jelene Vučić i druga zanimljiva izdanja.


Na ovogodišnjjoj konferenciji po prvi put je predstavljen celokupni stripski opus scenarista i književnika Zorana Penevskog i Željka Obrenovića, uključujući i njihove radove koji su objavljeni u inostranstvu. Od Penevskog to su „Des rivières sur les ponts” urađen sa Goranom Josićem i „L’Anatomie du ciel” sa Ivicom Stevanovićem u Francuskoj, a od Obrenovića to je omnibus „Cardboard City” sa Željkom Vitorovićem, Nemanjom Radovanovićem, Gašperom Rusom, Mimijem Slipčevićem, Filipom Stankovićem i Dejanom Sedlanom u Engleskoj.

Takođe, za jesen su najavljena izdanja najpopularnijih klasičnih srpskih i jugoslovenskih stripova: „Bendžo Kosta” Brane Nikolića i četvrti tom „Dikana” Laze Sredanovića.


– Prethodnih godina stvorili smo nešto što je veće od nas samih i nije bilo mesta za dilemu – konferencija se morala održati bez obzira na minimalni budžet i sve poteškoće oko organizacije koje donosi ovo vreme korone. S tim u vezi stalni program smo dopunili i Kosplejom, takmičenjem za najbolji, najefektniji kostim na festivalu, dok smo suštinski ciljali na to da premijerno predstavimo autore koje Kragujevčani nisu imali priliku da upoznaju na dosadašnjim konferencijama, istakao je na otvaranju Nebojša Vesović, predsednik Udruženja „Svet stripa” i dodao da im se „prepoznavanje tog pravog trenutka vratilo fantastičnom atmosferom na samom festivalu”.

Za Zorana Stefanovića, upravnika Centra za umetnost stripa iz Beograda, istoričara kulture i scenaristu, koji je otvorio i zatvorio festival ovogodišnje izdanje kragujevačkog festivala će možda imati najveći dugoročni uticaj.

– Skoro bez budžeta i u nemogućnosti da ovog puta ugoste svetske zvezde, organizatori iz Udruženja „Svet stripa” pronicljivo su uveli kao ovogodišnji koncept „Novi srpski strip” i organizovano predstavili tok koji ne možete ovako sistematski videti na drugim festivalima, knjigama ili u medijima. Detaljno su se javnosti predstavili profesionalci najmlađe generacije srpskog stripa, ali i odabrani već ugledni i iskusni stvaraoci koji zaslužuju da budu šire čitani, istakao je on, zaključivši „sve u svemu, ovo je bio jedan od značajnijih događaja ove festivalske sezone – slika budućnosti našeg stripa”.


Osim moderatora Nikole Taskovića i Zorana Stefanovića, kao dodatak ovogodišnjem konceptu, gost iz Zagreba Danijel Kuzmić je predstavio i novi strip u Hrvatskoj, dopunjujući informacije o regionalnim tokovima.

Do kraja godine organizatori iz „Sveta stripa” najavljuju još dva bitna događaja: izložbu „Svet u oblacima” koju će početkom novembra u Galeriji Kuće Đure Jakšića otvoriti Francuski ambasador i mini festival „Azija, slika koja mi govori” koji će biti održana u decembru (mesecu stripa) sa partnerima iz Beograda.


Autor zapaženog plakata ovogodišnje manifestacije (ko ne voli Zgora) je Milan Jovanović iz Kragujevca, nagrađivani stripski autor, grafički dizajner i predavač u Školi devete umetnosti „Svet stripa”.

Foto: „Svet stripa”
Нема коментара:

Постави коментар

Strip konkurs Centra za likovno vaspitanje dece i omladine Vojvodine

  CENTAR ZA LIKOVNO VASPITANJE DECE I OMLADINE VOJVODINE RASPISUJU KONKURS ZA 34. IZLOŽBU AUTORSKOG STRIPA PREDŠKOLACA I UČENIKA SRBIJE Stri...