четвртак, 30. септембар 2021.

Avanture "Dubioza kolektiva" završile u stripu

 


Ljubitelji benda "Dubioza kolektiv" njihove avanture sada mogu pratiti i kroz strip koji nosi "Dubioza kolektiv i čarobna kokoš", a za koji su priču osmislili članovi benda Vedran Mujagić i Brano Jakubović, dok je za crteže odgovoran Filip Andronik.

Zanimljiva priča, ali i crteži, već privlače ljubitelje ove umjetnosti, a Filip Andronik u razgovoru za "Nezavisne" kaže da je sama ideja za strip potekla upravo od članova benda Vedrana i Brane.

"Prošle godine, u vrijeme kada bend nije imao nastupe zbog lockdowna, pojavila se i prilika te slobodno vrijeme da se posvete ovom projektu. Onako kao, nema nastupa, nigdje se ne putuje, šta možemo napraviti za publiku koja sjedi u kući. Možemo napraviti strip! Ti likovi u spotovima su već svakako nacrtani, zašto ih ne uključiti u neku nacrtanu priču koja je duža od minutaže spota", ispričao je Andronik.

Kaže da je proces rada bio identičan kao i za ostale stripove koje je radio.

"Na početku su Brano i Vedran smislili priču, ja sam je onda skicirao i podijelio u kadrove, na skicama smo utegli radnju i dijaloge, potom sam ja nacrtao strip i onda su se, na kraju, Brano i Vedran ponovo uključili sa sitnim korekcijama i dotjerivanjem teksta u oblačićima. Priča stripa je toliko puna gegova i šala da nekog prostora za adaptaciju napisanog nije ni bilo, a nije ni trebalo biti. Kada scenarij navodi da se likovi vesele u bifeu 'Apsurdistan', dovoljno je samo ilustrovati to, nema potrebe za izmišljanjem čudesa u vidu 'eh, ja ću to da uradim kako ja mislim da je pametno'", napominje Andronik.


Dodaje da se u slučaju ovog stripa njihova kreativnost (autora teksta kroz priču i Andronikova kroz crtež) nadopunjavala.

"Pa svi znaju koliko su stihovi njihovih pjesama zabavni, nema tu potrebe išta dodavati", smatra ovaj strip-crtač.

A, sama priča počinje, gdje drugo nego u bifeu "Apsurdistan", kada članove benda izbace iz istog zbog dugovanja od 420 maraka. Oni tada shvataju da bi najlakše vratili dug ako prodaju svoje muzičke instrumente te Disko odlazi da ih proda, ali se, umjesto sa novcem, on vraća sa nekoliko grama loše trave koju mu je uvalio neki čiča. Članovi benda bacaju travu, a Disko ih pokušava odvratiti, jer je čiča rekao da je magična. I naravno - ispostavi se da i jeste.

Ostatak priče čitaoci će moći da pronađu u stripu, ali i u nastavcima, jer, kako kaže Andronik: "Šta danas nije u nastavcima?"

"Priča je zaokružena cjelina, no, kako publika voli još, tako će bend imati i novu avanturu u nastavku. Ova knjiga se zove 'Dubioza kolektiv i čarobna kokoš', ali sigurno će biti i 'Dubioza kolektiv i još nešto'. Nastavak zavisi od odgovora publike, tako da, fanovi, pravac u online prodavnicu po svoj primjerak, jer ćete tako da uvjetujete i stvaranje nastavka. Mi smo svi spremni i raspoloženi vratiti se za pisaće i crtaće stolove", istakao je on.

Strip će zvanično biti predstavljen na Festivalu stripa u Mostaru ovog vikenda, uz prisustvo ilustratora i članova benda, a Brano Jakubović je za bh. medije ranije naveo kako je s Mujagićem još i prije nastanka benda volio čitati i crtati stripove. "Ljubav prema muzici nas je odvela na drugu stranu, na dvadesetogodišnje muzičko putovanje. Međutim, početkom 2020. smo se sjetili dječačkih snova i napisali scenarij za strip. Glavne uloge igraju članovi našeg benda, kao i sve naše mane i vrline. Najpoštenije i najlakše je provaljivati sam sebe", tvrdi Jakubović.

Strip je moguće naručiti putem zvanične stranice benda, a na Mostarskom vikendu stripa biće predstavljen i strip "Amnezija" Filipa Andronika, djelo koje donosi priču o superjunaku koji ima probleme s pamćenjem.

Autor: Nevena Maksimović



Нема коментара:

Постави коментар

Maxi Tex #22

  Scenario: Nizzi Claudio Crtež: Alessandrini Giancarlo Naslovnica: Villa Claudio