четвртак, 30. септембар 2021.

Betmen u svetu manga stripa

 


Strip koji je nastao u saradnji izdavačkih kuća DC Comics i Kodansha’s, a na kome su radili scenarista Tomohiro Shimoguchi i Eiichi Shimizu (koji potpisuju i strip Ultraman manga) predstavlja Mračnog viteza na sasvim originalan način. Batman: Justice Buster je apsolutno jedinstven i trenutno je dostupan samo u Japanu.

I prethodni strip koji je nastao iz saradnje ova dva izdavača bio je originalan i jedinstven. Strip One Operation JOKER zadirao je u same korene mita o ovom junaku jer je u stripu prikazan manga Džoker koji se stara o malom Brusu Vejnu.

Batman: Justice Buster se dešava tri godine nakon što je Mračni vitez počeo svoj pohod u borbi protiv zločina tokom kojih se susreo sa svim glavnim neprijateljima. U stripu se pojavljuju i Dvolični i Džoker, ali će ovaj potonji imati malo drugačiju ulogu nego u tradicionalnim, američkim, stripovima. Ovaj Džoker će biti malo manje zao, a malo više dobar.

Takođe je zanimljivo da će Betmen imati superherojsko odelo koje će biti opremljeno veštačkom inteligencijom koja se zove Robin. Robin je više od običnog pomoćnika. Biće sposoban i da, u slučaju opasnosti, potpuno preuzme kontrolu nad odelom i spase život Betmenu.

Ova verzija Betmena je sigurno pomalo drugačije od one na koju su navikli ljubitelji američkog stripa. Naravno da je Betmen samo čovek koji se često oslanjao na svoje izume i spravice, ali nikada do sada nije svoju sudbinu prepušta u ruke veštačkoj inteligenciji. Možda su autori, znajući da će ovaj strip biti objavljen samo u Japanu, dali oduška svojoj mašti i ponudili malo drugačijeg Betmena.

Moramo imati u vidu da je originalni Betmen običan čovek bez superherojskih moći, koji samo želi da zlikovci završe u zatvoru. On je, takođe, malo mračan, neraspoložen i misteriozan, dok su, kao protivteža njegovoj ćutljivosti, dati njegovi previše bučni i živopisni neprijatelji sa kojima se suočava. Ako je to kanon celog stripa, onda nema brige. Jer je i Batman: Justice Buster strip koji ima upravo ovakve premise, samo što su predstavljene na sasvim drugačiji način.

Izvor: ScreenRant
Tekst i fotografija preuzeti sa sajta http://www.bookvar.rs/betmen-u-svetu-manga-stripa/


Нема коментара:

Постави коментар

Maxi Tex #22

  Scenario: Nizzi Claudio Crtež: Alessandrini Giancarlo Naslovnica: Villa Claudio