уторак, 28. септембар 2021.

Deveta dimenzija: TETOVIRANI OBLACI

 


“Srpskom stripu, prečesto podređenom željama ne uvijek bistrih stranih naručilaca, nedostajala je upravo ovakva knjiga — da podsjeti da i u nama ima neke ličnosti. Ta ličnost će odumrijeti ako se ne iskažemo onakvi kakvi zaista jesmo, kako nam pokazuje ovo rijetko štivo — Tetovirani oblaci.”

Zoran Stefanović, Centar za umetnost stripa pri USUS, Beograd

“Apsolutna novina i osvježenje u domaćem strip-izdavaštvu! Nadahnuti stihovi Jovana Bratića i specifičan stil crteža Gorana Lojpura vodi nas u nedostignute svjetove jednog neobičnog literarno-grafičkog spoja slike i poezije, koji čitaoca ne ostavlja ravnodušnim. Izdanje, koje će imati svoje mjesto i izvan strip-publike.”

Goran Dujaković Feniks, strip autor

Lirska poezija je sazdana od elemenata koji se zovu lirske slike, čitajući Bratićeve stihove one su jasne i nedvosmislene, ali pogled na te lirske slike Lojpurovim očima je toliko različit od konvencionalnog, a opet, u potpunosti u skladu sa onim o čemu Jovan govori, tako da je svaka ona njihova tabla nevjerovatan doživljaj za čitaoca.

Zdravko Knežević Knez, strip autor

“Ako bih odabrao pravu riječ da opišem ovu zbirku stripovane poezije, ili zbirku poetskog stripa, ta riječ ne bi bila ova iz naslova, odnosno sklad, već jedna nešto duža i preciznija – kulminacija. Svi događaji u životima Jovana Bratića i Gorana Lojpura – djetinjstvo, rat, nastanjivanje u Nevesinju, te zbirke poezije i stripa sa jedne i kratki stripovi sa druge strane, kao i obostrano prijateljstvo i respekt koji traju decenijama – doveli su do nastanka ovog djela, i uz rizik da pretjeram, reći ću da je ovo djelo krunski vrhunac oba autora.”

Ivan Veljković, strip kritičar i scenarista

“Crtežom ovaplođena mašta vanvremenskog i vanprostornog vikinga ponikla iz poezije pjesnika – vojnika daju čitaocima mogućnost da zarone u čudesan svijet.”

Milan Mladić, strip autor

“Iako poznajem oba autora i smatram ih prijateljima, mislim da sam stopostotno objektivan kad kažem da je pred nama remek djelo devete umjetnosti. I to ne samo na balkanskim prostorima, nego i šire.”

Predrag Ikonić, strip autor

B5 format
tvrdi uvez, 72 strane
cijena je 10 KM + poštarina
http://stripovibanjaluka.blogspot.com/


Нема коментара:

Постави коментар

Maxi Tex #22

  Scenario: Nizzi Claudio Crtež: Alessandrini Giancarlo Naslovnica: Villa Claudio