четвртак, 28. фебруар 2019.

“POLITIKIN ZABAVNIK” DANAS SLAVI 80. ROĐENDAN




Prvi broj “Politikinog  Zabavnika” izašao je na današnji dan, 28.februara 1939. u tiražu od 40.000 primeraka. Štampan je na istom formatu kao i „Politika“ (31×47 cm), a od 12 strana koliko je imao, četiri su bile otisnute u crnoj i crvenoj boji. Prodavan je po ceni od jedan dinar. Dužnost odgovornog urednika obavlјao je Miroslav D. Stevanović.

“Politika” je tog utorka pisala o “teškim” temama, kao što su, da su Francuska i Engleska dan ranije priznale vladu generala Franka u Španiji, da se Nemačka i Italija spore sa Engleskom o raspodeli rudnih bogatstava, a preko trećine stranice objavljen je oglas, ilustrovan Pajom Patkom: “Danas je izišao iz štampe i pušten je u prodaju “Politikin Zabavnik’” Tražite prvi broj od svojih prodavaca i revizora novina”.

Na naslovnoj strani prvog broja objavlјen je strip „Miki Hrabri krojač“ Volta Diznija. Druga strana bila je posvećena romanu Edgara Alana Poa „Zlatni jelenak“ i stripu „Rista sportista“ Mome Markovića, rađenom prema tekstu Ljubinke Bobić i Miće Dimitrijevića, dok su treću stranu ispunjavala dva stripa: geg-tabla „Paja Patak“ i prvi nastavak stripa „Bojažlјivi Ćira“, oba iz produkcije američkog umetnika Volta Diznija.

Kada se pojavio 1939, „Zabavnik” je izlazio dva puta nedeljno (utorkom i petkom) u tiražu od 40. 000, a sa latiničnim i slovenačkim izdanjem 1975. godine dostiže fantastičnih 330. 000 primeraka. Danas se štampa samo na srpskom, i na ćirilici, i kao takav distribuira u inostranstvo. Uz geslo “Nastavite tamo gde ste stali” slovenačka medijska kuća Media 24 predstavila je,  nakon skoro 30 godina, krajem januara prvi broj obnovljenog izdanja “Politikinog Zabavanika” na slovenačkom jeziku.





Ideja o pokretanju lista “Politikin zabavnik” začeta je 1935.  u krugu novinara, pesnika, prevodilaca i kritičara, okupljenih oko lista “Politika”, koji su činili duhovnu elitu tadašnjeg Beograda i Jugoslavije. Ideja je bila da se pokrene zanimlјivo-zabavni list istovremeno namenjen mlađima i starijima, ravnomerno prožet stripom i tekstom, zbilјom i šalom, naučnim činjenicama i uzletima mašte. “Zabavnik” je zamišljen kao pravi građanski list, a njegovi tvorci bili su ljudi školovani u inostranstvu i vrsni poznavaoci svetske baštine. Vladislav Ribnikar, Dušan Timotijević, Marko Ristić, Rastko Petrović, kasnije Ljubinka Bobić, Đorđe Lobačov, i drugi, bili su napredna ekipa koja je započela priču oko ovog lista.

Pred “Zabavnik” su postavljena dva zahteva – da zabavi i pouči. Koncept “Politikinog Zabavnika” bio je izbalansiran odnos između stripova i tekstova, poput romana, priča i zanimlјivosti. Trećinu časopisa čine stripovi, dok druge dve sadrže članke o nauci, umetnosti, prirodi, istoriji, muzici, intresantnim događajima iz života, i često su pisani u zabavnom duhu. Slogan časopisa je: Za sve od 7 do 107.

Zanimljivo je kako je “Zabavnik” dobio ime. Naime, poslednjeg dana 1939. dnevne novine “Politika” objavile su javni konkurs za ime novog izdanja. Od 34.998 pristiglih kupona, jedna petina glasala je za ime „Politikin Zabavnik“ Zvaničnom kumom “Politikinog Zabavnika” proglašena je tada devetogodišnja Antonija Savić, čiji je kupon izvučen iz bubnja.





Kao urednik stripa, Duda Timotijević bio je glavni prevodilac američkih dnevnih i nedelјnih stripova. Bio je „kum“ mnogim Diznijevim junacima, dajući im srpska imena u odnosu na njihov fizički izgled. imao je ekskluzivno pravo na, u to vreme u Srbiji jako popularne, stripove Volta Diznija. Urednik tekstualnih delova bio je Bata Vukadinović.

U moru kvalitetnih stripova preuzetih iz strane štampe, Diznijevih i drugih, poput onoga o nestašlucima simpatičnih blizanaca kod nas poznatih kao Bim i Bum, koji se, smatra prvim novinskim stripom na svetu, našla su se ubrzo i dela ovdašnjih autora, pre svega stripovi nadahnuti srpskim bajkama „Baš Čelik” i „Čardak ni na nebu ni na zemlјi” Đorđa Lobačeva, rodonačelnika beogradske škole stripa. U nastavcima su izlazili romani Marka Tvena, Edgara Alana Poa i mnogi drugi. Jedna od prvih stalnih rubrika bila je, i ostala, „Verovali ili ne!”, kojoj će se pridružiti među čitaocima i dan-danas veoma omilјena zbirka zanimlјivih opaski „Jeste li već čuli da…”

Poslednje predratno izdanje (broj 220) izašlo je 4. aprila 1941.  Prvi sledeći broj pojaviće se 5. januara 1952. godine. Urbana legenda kaže da je tome prethodila poseta atinskog predstavnika Diznijeve kompanije, koji je Titu predložio da se u Jugoslaviji obnovi strip izdavaštvo. “Zašto da ne, ja volim Paju Patka” – navodno je glasio njegov odgovor. Bilo kako bilo, činjenica je da su u obnovljenom “Politikinom Zabavniku” Diznijevi junaci dobili značajan prostor. „Zabavnikom” je, u to vreme, rukovodili Kosta Stepanović i Bogdan Popović.

Početkom 1968. godine, „Politikin Zabavnik” je doživeo značajan preobražaj. Više to nisu bile novine već moderan časopis sa povećanim brojem strana u boji i kompletnim stripom u sredini. Tadašnji urednik, Nikola Lekić, ostaće upamćen i po tome što je od karikaturiste i ilustratora Laze Sredanovića naručio strip čiji je glavni junak Stari Sloven po imenu Dikan, koji je ne časeći časa, zajedno sa svojim stricem Vukojem, pobrao simpatije čitalačke publike.





Uvođenjem sankcija SR Jugoslaviji, Diznijevi junaci prestali su da izlaze u svim “Politikinim” izdanjima. Tokom trajanja sankcija, Paja Patak koji prodaje novine, zaštitni znak koji se nalazi u gornjem desnom uglu časopisa uz njegov logo, bio je obojen u crno, tako da se mogla videti samo njegova silueta. Nakon prestanka rata i sankcija Pajin lik je ponovo vraćen. “Politikin Zabavnik” je izrazio sličan protest i tokom bombardovanja SRJ, kada je na crnoj naslovnoj strani osvanula glava Miki Mausa koji je šakama prekrio očiju. Strip Miki, koji je redovno izlazio na poslednjoj stranici, zamenio je strip o mačku Garfildu, sve do  2013. godine, od kada se na poslednjoj stranici nalazi strip o Paji Patku.

“Politikin Zabavnik” je 2006. proglašen srpskim „superbrendom“.


Tekst i fotografije preuzete sa sajta mediasfera.rs




Нема коментара:

Постави коментар

Maxi Tex #22

  Scenario: Nizzi Claudio Crtež: Alessandrini Giancarlo Naslovnica: Villa Claudio