уторак, 12. фебруар 2019.

Gde su nestali stripovi?

Srbija ima dugu tradiciju stripske umetnosti, a mnogi vrsni autori doživeli su veliku afirmaciju u inostranstvu. Značajan trag u istoriji jugoslovenske i srpske pop-kulture ostavila je nekada čuvena izdavačka kuća „Dečije novine“ koja je objavljivala popularna izdanja.



Iako se i danas svakodnevno objavi bar jedan strip, o fenomenu „Dečijih novina“ još uvek se priča. U brojnim edicijama pratile su se avanture Mandraka, Modesti Blejz, Fantoma, Taličnog Toma. Strip Nikad robom dostigao je tiraž od neverovatnih 600.000 primeraka.



Poziv da radi u stripskoj redakciji u gradu pod Rudnikom, doveo je i Nikolu Maslovara, koji je istakao: „Sami smo birali oblasti u kojima ćemo raditi. Bili smo potpuno slobodni da izaberemo šta hoćemo i da radimo koliko hoćemo i kada hoćemo. To je bilo stvarno idealno i  ne verujem da će to bilo kad da se ponovi.“

Legendarni strip Mirko i Slavko, ušao je istoriju, a u svojim najboljim godinama svetski poznata izdavačka kuća u Gornjem Milanovcu okupila je na desetine strip crtača. I danas postoji veliki broj cenjenih afirmisanih autora, koji kako ističu uglavnom rade za strane izdavače.

„Paradoksalno da naši crtači rade za inostrane izdavače, a onda naši izdavači otkupe prava na ta strip izdanja, pa tako iz neke druge ruke da tako kažemo, gledamo i čitamo radove srpskih crtača, jer niko nema novca da plati scenaristu i strip crtača“, rekao strip crtač i ilustrator Mijat Mijatović.

Najveći izdavač u Gornjem Milanovcu već decenijama ne radi, ali će ostati upamćena plejada vrsnih crtača. Savremenu strip scenu obogaćuju uspešni autori koji svoje radove svakodnevno objavljuju i predstavljaju na brojnim festivalima i smotrama u oblasti devete umetnosti.


Autor: Silvija Pašajlić
Tekst i video preuzeti sa sajta rts.rs

Нема коментара:

Постави коментар

Maxi Tex #22

  Scenario: Nizzi Claudio Crtež: Alessandrini Giancarlo Naslovnica: Villa Claudio