среда, 20. фебруар 2019.

100 Bullets - Nepristojna ponuda

"100 Bullets" je jedan od najznačajnijih stripova u poslednjih dvadesetak godina. Urađen u maniru najprefinjenijeg noira, ovo vizuelno remek-delo je najbolji barjaktar Vertigo izdavaštva čija su izdanja uglavnom pokrivala gotik, paranormalne horor priče koje nikako nisu mogle da se uklope u DC-jev svet superheroja. 

DC je na vreme prepoznao potencijal mračnog, tajanstvenog sveta na ulicama punim neobjašnjivog nasilja, zločina, mržnje i osvete. Tek krajem devedesetih, Vertigo je kroz seriju kratkih priča napravio odmak od prvobitnog smera izdavačke kuće i naglo zaokrenuo u totalno suprotnom pravcu koji je odredio budući fokus ove kuće. 

Pojavljuje se mračan i nasilan strip "Jonny Double" koji je napisao Brian Azzarrello, dok je za crtež bio zadužen argentinac Eduardo Risso. Tako se stvorio temelj za pisanje "tvrdog" stripa "100 Bullets", koji je kombinovao najbolje elemente grada jednog Frank Millera sa intrigama David Goodisa i Richard Starka, kao i prekrasnu strukturu "Watchmana".





Osnova priče je jednostavna - ako vam neko ponudi aktovku u kojoj se nalazi 100 neobeleženih metaka i neoborivi dokazi koji identifikuju osobu odgovornu za najgore stvari koje se nekome mogu dogoditi i obećanje potpunog imuniteta za vas, da li biste takvu ponudu prihvatili? Da! To se zove nepristojna ponuda. Ovu aktovku preuzima agent Graves, krećući u tamni, iskrivljen svet osvete, prljavog uličnog slenga, smrtonosnih ubica, svet u kom se gomilaju leševi. Čitatelj je naglo povučen sa te klizave površine u mnogo dublji nivo na kom ga čeka priča o moći i odmazdi.

Prve tri priče skupljene su u prvu Deluxe Hardcover knjigu. Likovi u stripu su ili na dnu ili blizu dna, moralno su fleksibilni i imaju potencijal kojim ne umeju da ovladaju. Svaki od njih nosi se sa vlastitim osećajem gubitka. Mnogima je ponuđena aktovka u ključnom trenutku u njihovim životima, i njihov izbor - da uzmu ili odbace, nekažnjeno ubijaju ili sprovedu svoju osvetu - vuku čitatelje kroz sav užas stvarnog, snažnog života. Azzarrello majstorski upravlja finim ritmom klasičnog noira. Njegovi likovi bogati su tajnama i skrivenim dubinama.

Stil, tempo i intenzitet koji Eduardo Risso donosi u priču je fenomenalan. Svaka stranica u "100 Bullets" je radost za gledanje, čak i kada se prikazuju najgore moguće stvari koje možete zamisliti. Oštro pripovedanje, prljavi seks, grafičko nasilje i uvredljiv govor, samo dodaju na životnosti ovih nepokretnih slika. Vertigo je uspeo koliko je moguće, da se provuče ispod cenzorskog radara i prikaže brutalne, vulgarne, nasilne postupke što je realnije moguće.

Ovaj strip je uvrnuto, krvavo putovanje kroz prirodu kriminala u Americi, natrag do svojih početaka u najvećem zločinu u američkoj istoriji. Dobio je brojne nagrade "Eisner i Harvey", za pisca, umetnika-crtača, koloristu. Nadam se da se još uvek pregovara sa Showtime kućom da se strip ekranizuje. Iako je strip završen 2009. godine, Azzarrello i Risso i dalje sarađuju i spremaju nove priče.


Autor: Tatjana Smiljanić
Tekst i fotografija preuzeti sa sajta hellycherry.com

Нема коментара:

Постави коментар

Maxi Tex #22

  Scenario: Nizzi Claudio Crtež: Alessandrini Giancarlo Naslovnica: Villa Claudio