недеља, 10. фебруар 2019.

Lavkraftovska priča bez premca

Tri priče Mura i Barouza u četiri toma u izdanju “Čarobne knjige”. Serijal inspirisan horor univerzumom velikana čine “Dvorište”, “Neonomikon” i “Providens”





LEGENDARNI strip stvaralac Alan Mur, autor kultnih dela kao što su “Nadzirači”, “V kao vendeta”, “Liga izuzetnih džentlmena” i mnoga druga, i vrsni crtač Džejsen Barouz kreirali su serijal inspirisan lavkraftovskim horor univerzumom - a tri povezane priče koje ga čine: “Dvorište”, “Neonomikon” i “Providens”, srpski izdavač “Čarobna knjiga” objavljuje u četiri toma, od kojih je poslednji (treći deo “Providensa”) u pripremi.

U prvom tomu se, uz “Dvorište”, našao i “Neonomikon”, koji je odmah proglašen “verovatno najmračnijom pričom koju je Mur ikad napisao, a koja bespogovorno nudi najbolje radove iz već sjajne karijere Barouza” (Brajan K. Von). FBI agent Aldo Saks istražuje petnaest jezivih ritualnih ubistava, nesvestan da ga tek jedan korak deli od suočavanja sa zastrašujućom, mračnom silom...

Trotomno ostvarenje Mura i Barouza “Providens”, istovremeno predstavlja nastavak i prethodnicu “Neonomikona” i “Dvorišta”, te omaž Lavkraftu, iskošen pogled na njegovu biografiju, dekonstrukciju i novo viđenje Lavkraftove teritorije. Sam Mur je izjavio da je “Providens” delo za koje je, posle stripa “Iz pakla”, morao najviše da istražuje i da je to njegova “lavkraftovska priča bez premca”.

- Novinski izveštač i romanopisac u usponu Robert Blek radi za njujorški “Herald tribjun”. Kad jednog junskog dana 1919. godine dobije zadatak da napiše nevažan članak, on tu priliku koristi da se upozna s doktorom Alvarezom, čiji ga stavovi o književnosti oduševljavaju. Taj susret, uz ličnu tragediju, šalje Bleka na put introspekcije i samootkrivanja. On odlučuje da će napisati roman koji je dugo želeo da napiše i napušta posao kako bi sledio tragove u istrazi reda Stela sapijente i tajanstvene Knjige mudrosti zvezda. Potraga ga odvodi u srce Nove Engleske i povezuje s paletom zanimljivih i opakih prilika. Robert polako prodire u srce misterije, veće od svega što je mogao da zamisli i razmere te misterije postepeno počinju da ugrožavaju njegov razum...

Ovim rečima, izdavač uvodi u pripovest čija nas završnica tek očekuje, u poslednjoj knjizi i “Trećem činu” sage u čijem su stvaranju sve najbolje (i najmračnije) od sebe dali i genijalni Mur i Barouz, svojim crtežom prepoznatljivim “na prvu liniju”.


Autor: Marina Mirković
Tekst i fotografija preuzeti sa sajta novosti.rs

Нема коментара:

Постави коментар

Maxi Tex #22

  Scenario: Nizzi Claudio Crtež: Alessandrini Giancarlo Naslovnica: Villa Claudio