недеља, 17. фебруар 2019.

Nikolas Kejdž u filmskoj adaptaciji Lavkraftove kratke priče




Kratka priča „Boja izvan ovog svemira“ (Color Out of Space) Hauarda Filipsa Lavkrafta, doživeće ekranizaciju pod rediteljskom palicom Ričarda Stenlija (Hardware) i sa Nikolasom Kejdžom u glavnoj ulozi.

Priča za koju je sam autor tvrdio da predstavlja jedno od njegova tri najuspelija prozna ostvarenja, objavljena je davne 1927. godine.

U njoj bezimeni narator sklapa deliće priče o oblasti u divljim brdima zapadno od Arkama u Masačusetsu, otkrivajući da je pre mnogo godina tu pao meteorit koji isisava životnu snagu iz svega što živi u blizini; vegetacija bujno raste, ali je bezukusna, životinje su dovedene do ludila i deformisane u groteskne oblike, i ljudi polude ili umru pod čudnim okolnostima jedan po jedan.

Lavkraft je „Boju izvan ovog svemira“ smatrao prevashodno „vežbom“ iz građenja atmosfere, a manje delom u kome je zaplet centralan. To je samo jedan od aspekata koji je izdižu iznad konvencionalnih SF i horor priča kakve su u njegovo vreme objavljivali žanrovski časopisi – ističe dr Dejan Ognjanović u antologiji Nekronomikon.

Za sada nije poznat datum premijere filma „Boja izvan ovog svemira“.


Tekst i fotografija preuzeti sa sajta art-anima.com
http://www.art-anima.com/vesti/boja-izvan-ovog-svemira-nikolas-kejdz

Нема коментара:

Постави коментар

Maxi Tex #22

  Scenario: Nizzi Claudio Crtež: Alessandrini Giancarlo Naslovnica: Villa Claudio