уторак, 13. јул 2021.

U pripremi TV serija prema pripoveci BAŠ ČELIK

 


Telekom Srbija i producentske kuće Dandelion Productions i Film Danas na nedavno održanoj konferenciji za štampu najavili su nastavak snimanja nekoliko TV serija koje će premijerno prikazivanje doživeti na jesen na Superstar TV, kao i nove projekte, među kojima je nama posebno zanimljiva TV serija inspirisana srpskom narodnom pripovetkom „Baš Čelik“.

„Raduje nas što ćemo, zahvaljujući saradnji sa Telekomom, na male ekrane doneti priču koju smo svi kao mali čitali i voleli“, rekao je producent i reditelj Predrag Antonijević. „Serija Baš Čelik će predstavljati nešto što do sada nije rađeno u našoj zemlji. Produkcijski i scenaristički, ovaj projekat biće zaista kompetitivan na svetskom nivou – prvi pravi srpski blokbaster“.

Imajući na umu domete savremene svetske TV produkcije, Antonijević ne krije ambicije i želju da se na najbolji mogući način realizuje jedan ovakav projekat: „Izazov je u tome što je publika navikla na standarde postavljene, pre svega, u Gospodaru prstenova, Igri prestola i Marvelovim ostvarenjima. Planiramo da sve uradimo ovde, sa našim ljudima i našim snagama. To će biti nešto najkompleksnije što je do sada kod nas rađeno.“

Pripovetka „Baš Čelik“ govori o careviću koji iz znatiželje i neznanja ulazi u zabranjenu odaju carevog dvorca, u kojoj zatiče čudovište Baš Čelik vezano čeličnim okovima. Kada usliši molbu iscrpljenog čudovišta da mu da tri čaše vode, okovi pucaju, Baš Čelik se oslobađa, širi krila i u munjevitom begu grabi carevićevu ženu i odnosi je sa sobom. Očajni carević, uprkos carevom protivljenju, kreće u neizvesnu potragu za Baš Čelikom kako bi oslobodio i kući vratio svoju voljenu. Ova pripovetka prvi put je štampana 1870. godine u Beču, u zbirci pripovedaka Vuka Stefanovića Karadžića pod nazivom Srpske narodne pripovjetke.

Početak snimanja TV serije Baš Čelik planirano je za 2023. godinu, a na malim ekranima premijerno bi trebalo da se pojavi tokom 2024 godine. Glumačka podela još uvek nije poznata.


Нема коментара:

Постави коментар

Maxi Tex #22

  Scenario: Nizzi Claudio Crtež: Alessandrini Giancarlo Naslovnica: Villa Claudio