недеља, 4. јул 2021.

Još dva Klarkova bisera

 


Napisan daleke 1956, roman Grad i zvezde Artura Č. Klarka, koji je nedavno objavila Čarobna knjiga, predstavlja novu verziju njegovog prvog romana Ka spuštanju noći, u kojoj je revidirao prethodno delo i dopunio ga svim što je u međuvremenu naučio o pisanju.

Ova majstorska vizija budućnosti smatra se jednim od njegovih najboljih ostvarenja.

U tami budućnosti, gde celokupno čovečanstvo živi u poslednjem postojećem gradu, samo jedan čovek dovoljno je hrabar da pronikne u tajne univerzuma.

Nakon što je istražila svemir i zavladala zvezdama, ljudska vrsta izgubila je okršaj protiv Osvajača i naterana je da se povuče u poslednji bastion čovečanstva – izolovani, visokotehnološki grad Dijaspar.

Čovečanstvo je praktično besmrtno. A onda dolazi do anomalije: novo ljudsko biće je rođeno. Alvin je potpuno jedinstven i nije živeo ranije, ali to nije jedino što ga razlikuje od njegovih sunarodnika.

Alvin se ne boji pustoši izvan grada i poseduje neutaživu želju da napusti Dijaspar, otisne se u istraživanje i shvati šta se zapravo desilo sa čovečanstvom nakon što im je uskraćen pristup zvezdama.

Joše jedan iz serije odabranih dela Artura Č. Klarka, Rajski vodoskoci pojavio se paralelno sa romanom Grad in zvezde, takođe u prevodu Zorana Živkovića.

Ovaj slavni, nagrađivani roman ne samo da obiluje briljantnim tehničkim pojedinostima, po kojima je njegov autor poznat, već čitaocu pruža uvid i u drugačiju, poetičniju Klarkovu stranu, kao pisca koji duboko promišlja nauku, religiju i čovekovo mesto u univerzumu.

U 22. veku, ostareli inženjer Vanemar Morgan zadužen je za najveće tehničko dostignuće u istoriji čovečanstva – da napravi svemirski lift između satelita u geostacionarnoj orbiti i ostrva Taprobana u Indijskom okeanu.

Razdaljina koju lift treba da poveže je 36.000 kilometara.

Ali pre nego što obavi zadatak, Vanemar će morati da reši hiljade tehničkih i ekonomskih problema, uz sve veće političke i religiozne tenzije u vezi sa tim složenim i važnim poduhvatom.

A onda, poput božanskog gneva, nesreća zarobljava tim istraživača u maloj prostoriji na samom dnu još nezavršenog lifta, šest stotina kilometara iznad Zemljine površine.

Čarobna knjiga objavila je ranije Kraj detinjstva i Pesme daleke zemlje ovog autora.

Autor: K. Č. D.
Tekst i fotografije preuzeti sa sajta https://www.danas.rs/nedelja/jos-dva-klarkova-bisera/


Нема коментара:

Постави коментар

Maxi Tex #22

  Scenario: Nizzi Claudio Crtež: Alessandrini Giancarlo Naslovnica: Villa Claudio