петак, 23. јул 2021.

“Deveta dimenzija” izdaje strip album “Aga” autora Minasa Halefoma: Etiopljanin i Srbin u borbi protiv fašizma


BANjALUKA - Pionir strip umjetnosti u Etiopiji izdaje strip za izdavača iz Republike Srpske, a tema je borba etiopijskog nacionalnog heroja i srpskog oficira protiv fašizma u Drugom svjetskom ratu.

Iako, zvuči kao vijest iz rubrike vjerovali ili ne, ovo će se desiti za nekoliko dana kada album “Aga”, etiopijskog umjetnika Minasa Halefoma, stigne pred publiku u izdanju “Devete dimenzije”, najagilnijeg strip izdavača iz Srpske. Predsjednik Udruženja ljubitelja stripa “Deveta dimenzija” Zoran Pejić,  kaže za “Glas Srpske” da je ovo bez pretjerivanja istorijski događaj kada je u pitanju strip umjetnost kod nas, a po njegovim riječima za izlazak ovog revolucionarnog izdanja zaslužan je splet nevjerovatnih okolnosti.

- Da budem iskren, do prije nekoliko mjeseci nisam ni znao da postoji strip scena u Etiopiji, a kamoli da ću uskoro objaviti album njihovog autora. Ipak, prije nekoliko mjeseci slučajno listajući dnevnu štampu, pročitao sam malu vijest da je Ambasada Srbije u Etiopiji podržala izlazak etiopijskog stripa “Aga” na engleskom jeziku. Ova vijest bila mi je zanimljiva, pa sam se raspitao i saznao da je osnova ovog stripa bazirana na stvarnoj ličnosti i nacionalnom heroju u Etiopiji, čovjeku po imenu Abidasi Aga. On je kao ratni zarobljenik u italijanskom logoru tokom drugog svjetskog rata u saradnji sa srpskim oficirom Julom Kačićem, pripadnikom Jugoslovenske kraljevske vojske, organizovao bjekstvo iz logora i poveo u saradnji sa italijanskim partizanima gerilsku borbu protiv italijanskih i njemačkih fašista do oslobođenja Italije - kaže Pejić.

On je dodao da mu je ovo bilo krajnje zanimljivo pa se preko Ambasade raspitao za autora kako bi stupio u kontakt.

- Zahvaljujući ambasadoru Aleksandru Ristiću, stupio sam u kontakt sa autorom Minas Halefom, ponudio mu izdavanje albuma na srpskom jeziku, što je njega oduševilo sa obzirom na tematiku njegovog stripa i brzo smo se dogovorili oko autorskih prava. Preveli smo strip, pripremili za izdavanje, trenutno je u štampi, a za nekoliko dana biće u prodaji. Imamo i plan da Minasa dovedemo u Banjaluka kao gosta na strip salonu koji organizujemo na jesen, ali o tome više kada postignemo konkretan dogovor - kaže prvi čovjek “Devete dimenzije”.

Halefom, koji je jedan od prvih autora na skromnoj strip sceni ove afričke države, ne krije oduševljenje ponudom iz Srpske, jer je ova za njega neočekivana saradnja, na neki način bila nastavak zajedničke borbe njegovih strip junaka.

- Kada sam preko Ambasade Srbije dobio poziv za izdavanje mog stripa na srpskom jeziku u Banjaluci, iskreno nisam vjerovao da je to moguće dok nismo potpisali ugovor i kada sam shvatio da je to stvarnost. Zajednička saradnja autora iz Etiopije i izdavača iz Republike Srpske djeluje mi kao neka vrsta nastavka zajedničke borbe mojih junaka iz stripa “Aga”, istina ne borimo se protiv fašizma, ali se borimo za pobjedu umjetnosti što je takođe jako važna stvar - naveo je Halefom.

Ovaj talentovani umjetnik rođen 1990. godine, bavi se raznim vrstama vizuelne umjetnosti, a njegov rad  u svijetu stripa jedan je od pionirskih poduhvata na mladoj etiopijskoj strip sceni staroj samo desetak godina.

- Ljubav prema stripu dobio sam na osnovu crtanih filmova i animacija koje sam gledao kao dijete. Takođe sam bio nadahnut holivudskim filmovima i rijetkim stripovima, koji su mi bili dostupni. Sviđa mi se način na koji likovi govore i komuniciraju jedni s drugima u dobro konstruisanoj priči. Što se tiče strip scene u Etiopiji ona nije postojala prije 10 godina. Sada se pojavljuju neki nezavisni umjetnici (uključujući mene) i studije koje ostavljaju svoje tragove. Planiram da nastavim da pravim istorijske grafičke romane zasnovane na junacima poput Age  i vaskrsavam njihovo nasljeđe koje s pravom zaslužuju - zaključuje on.

Album “Aga” izlazi na 150 strana u boji, za štampu ga je spremio urednik Predrag Ikonić, prigodan istorijski tekst priredio Petar Lončar, dok je prevod  djelo Jovice Bulovića. Dizajn i prelom odradio je Milan Mladić, dok je sjajna naslovna  strana srpskog izdanja zasluga talentovanog Dejana Šijuka.

Noviteti


Izdavanje albuma “Aga” nije jedino izdanje “Deveta dimenzije” u sljedećim mjesecima, jer uskoro stiže još nekoliko novih albuma i novi “Salon stripa Banjaluka”. Do oktobra ove godine kada je planiran novi salon stripa, izlaze albumi “Gluvo doba”, strip adaptacija istoimene knjige spisatelja Ninoslava Mitrovića i “Tetovirani oblak”, tandema Jovan Bratić i Goran Lojpur. Takođe, stiže 11. broj strip magazina “Parabelum”, zvaničnog glasila udruženja.


Autor: Branislav Predojević


 

Нема коментара:

Постави коментар

Maxi Tex #22

  Scenario: Nizzi Claudio Crtež: Alessandrini Giancarlo Naslovnica: Villa Claudio