четвртак, 22. јул 2021.

Striporama 2021 – međunarodni festival stripa i pop kulture, 12 -15 avgust 2021, Niš

Nakon “resetovane” 2020 godine, od 12. do 15. avgusta 2021 godine u Nišu se po šesti put održava međunarodni festival stripa i pop-kulture „Striporama“. Ovo je najavni članak festivala tako da će biti redovno ažuriran novim pojedinostima, kompletiranjem spiska gostiju, programom , ilustracijama, itd…

Da podsetim da se od mnogobrojnih festivala stripa u Srbiji „Striporama” se izdvaja po prostoru u kojem se održava. To je starodrevna Niška tvrđava, i „Zeleni strip atelje”, gde gosti festivala potpisuju stripove, crtaju posvete i druže se sa posetiocima.

Striporama je scena namenjena međunarodnom festivalu stripa i popularne kulture.


Kao zvanični deo Nišville Jazz Festivala sadrži bogat program koji se ogleda u više izložbi crteža, kreativnih radionica, promocija najnovijih strip izdanja, ali i kroz berzu raritetnih izdanja stripova.

Značajan deo Striporame posvećen je važnim jubilejima iz istorije stripa. Tokom 2017. godine  obeležavan je jubilej tridesete godišnjice od puštanja prvog broja serije stripova Dilan Dog u Srbiji.


Gost festivala Nišville Striporama bio je crtač i novi ilustrator naslovnica Dilan Dog serijala Đanluiđi Kavenago. A urednici srpskog izdanja Marko Šelić Marčelo i Dušan Mladenović iz izdavačke kuće Veseli Četvrtak promovisali su knjigu posvećenu ovom liku, pripremljenu posebno za ovu priliku. Više o tome možete pročitati na ovom linku.

Gosti Striporame predstavljaju najuticajnije škole stripova – američke, francuske, italijanske i japanske.

Do sada su gosti Striporame bili: Darko Perović, Dejan Nenadov, Ivan Stojković, Konstantin Viktov Titis, Leonid Pilipović, Milorad Vicanović Maza, Miroljub Milutinović Brada, Sabahudin Muranovic Muran, Đuzepe Mateoni,  Aleksa Gajić, Aleksandar Andjelkovic, Daniele Giardini, Danijel Atanasov, Igor Krstic, Jelena Đorđević, Marco Soldi, Mijat Mijatović, Viktor Bogdanović, Boban Savić Geto, Bojan Vukić, Emiliano Mammucari, Enis Čišić, Igor Kordej, Jana Adamović, Roberto Recchioni, Todor Hristov, Velibor Stanojević, Dražen Kovačević, Esad Ribić, Marko Šelić Marčelo, Marko Stojanović, Mirko Čolak, Rajko Milošević Gera, Stevan Subić….

Tokom Striporame najmlađi umetnici su svakodnevno dobrodošli u Školu stripa.

Kompletan spisak gostiju, kao po običaju, stiže “kap po kap” a evo i imena prva dva gosta ovogodišnje Striporame:


Branislav Kerac

Kobra, Ket Klou, Tarzan, Balkan Ekspres, Veliki Blek, Troje nesalomljivih, Zagor… Eks almanah, Stripoteka, Zlatna serija, Spunk… Strip avanture koje je redovno čitalo na desetine hiljada Jugoslovena, a koje su izlazile ispod jedne olovke. Veliko parče istorije ex-JU stripa u dve reči.


Filip Andronik

Superjunak Amnezija možda ima problema sa pamćenjem, ali njegove (ne)zgode se ne zaboravljaju! Pored tih superduhovitih priča, naš gost za poznate francuske izdavače radi i stripove sa drugim temama. On je najbolji stand up komičar među strip autorima, i najbolji strip autor među stand up komičarima!


Jovan Ukropina

Veliko je dostignuće opstati čitavu deceniju kao strip crtač na kompetitivnom tržištu kakvo je frankofono. Još je veće dostignuće biti jedna od uzdanica izdavačkog giganta kakav je kuća “Soleil”. Šta tek reći o tituli počasnog člana žirija Salona stripa u Verneju? I još na sve to dodati teško prebrojive ilustracije urađene za Narodnu knjigu, Pčelicu, Zavod za udžbenike, Veseli četvrtak. Crtač posebnog stila koji u svojim stripovima spaja američku i franko-belgijsku školu stripa. I naš gost.


Daniele Giardini

Naš gost dolazi iz Rima gde je diplomirao na Umetničkoj akademiji, da bi zatim nekoliko godina proveo objavljujući svoje stripove i ilustracije u visokotiražnim magazinima od kojih je najpoznatiji La Repubblica. Njegovo ime stoji i iza odlično ocenjenih video-igara kao što su Goscurry, Centenary, Nothing Can Stop Us, Night Call, koje često i piše i crta. Dobitnik je Grand Prixa beogradskog Salona stripa. Iz Rima, sa Tibra, dolazi u jedan drugi carski grad, na Nišavi.


Autor: Saša Đorđević
Tekst i fotografije preuzete sa sajta https://www.megablog.rs/striporama-2021/












Нема коментара:

Постави коментар

Maxi Tex #22

  Scenario: Nizzi Claudio Crtež: Alessandrini Giancarlo Naslovnica: Villa Claudio