четвртак, 22. јул 2021.

NOVI HERMAN I KONSTANTIN: Novi stripovi u izdanju "Čarobne knjige"

BRITANSKI stripski scenarista i romansijer Sajmon Spurijer, autor nagrađivanih serijala, koji godinama radi za najveće američke izdavače, "Marvel" i DC, potpisuje (uz Arona Kembela i Matijasa Bergaru) dva toma "Helblejzera", koja su tokom nedavne "Stripomanije" promovisana u izdanju "Čarobne knjige".


"Pečat ljudskih beda" i "Najbolja verzija sebe" naslovi su tih tomova, koji sadrže priču o Džonu Konstantinu koji se vraća u London, njegovom životu - taman na vreme, pošto njegov stari kraj tone u sve dublji mrak. Prevario je smrt i prokletstvo više puta nego što pamti, ali nikad baš ovako. Nekad davno, usred magijskog rata koji se vodio kroz bezbroj budućnosti, Džona Konstantina je ubio svemoćni protivnik. Ali nekim čudom, usred magije, ludila i tajnih planova, u svet je vraćena starija, mudrija, veštija verzija Konstantina, verzija koja se vrlo dobro seća svake sekunde života koji je pošao pogrešnim putem.

Sada, dok se u Londonu, koji tone u natprirodnu tamu, bori protiv divljih, nemogućih zveri na nebu, u Lamanšu ili kraljičinoj ergeli, mora da se zapita zašto je druga šansa data baš njemu, poslednjem čoveku koji je zaslužuje... I zašto nemoguća sila koja je zaposela njegov grad ima tako poznato lice?

Nove avanture starog Džona Konstantina, kao i dosadašnje, prožete su do srži zastrašujućim okultizmom, mračnim tipovima svih fela i neizbežnim mirisom duvana.
Nešto sasvim drugačije, u ediciji "Stari kontinent", iz pera autora kultnih stripova Hermana Ipena, su "Tornjevi Boa-Morija".


Časni vitez Emar od Boa-Morija postavio je pred sebe nemoguć zadatak - da jednog dana opet ugleda tornjeve svog zamka Boa-Morija, iz kog je proteran, I potpuno je posvećen tom cilju.

Ta odluka će ga osuditi na dugo putovanje, pravo srednjovekovno lutanje širom Evrope, pa sve do palestinske zemlje.

Tokom putešestvija susretaće se sa mnogim iskušenjima i izazovima. Steći će uvid u najveću ljudsku bedu i bol, ali i doživeti prelepa prijateljstva i ljubavi. No ma šta ga u njegovom napredovanju snašlo, neće izgubiti ubeđenje da će jednog dana povratiti svoj posed i vratiti se svom poreklu. Avantura ga, pritom, ni u jednom času neće zaobići...

U ovom Hermanovom remek-delu istorijskog stripa, koje stoji naporedo sa slavnim Džeremajom, do izražaja dolazi puna raskoš pripovedačkog i crtačkog talenta ovog franko-belgijskog umetnika, dok sa virtuoznom preciznošću pred čitaocima rekreira evropski srednji vek, pun prašine i krvi, surovosti i lepote.

Autor: Marina Mirković




Нема коментара:

Постави коментар

Maxi Tex #22

  Scenario: Nizzi Claudio Crtež: Alessandrini Giancarlo Naslovnica: Villa Claudio