четвртак, 8. јул 2021.

Novo izdanje romana 2001: ODISEJA U SVEMIRU

 


Izdavačka kuća Kontrast objavila je novo izdanje kultnog naučno-fantastičnog ostvarenja Artura Klarka 2001: Odiseja u svemiru u prevodu Jelene Nidžović. Roman je napisan u periodu između 1964. i 1968. godine uporedo sa istoimenim filmskim remek-delom Stenlija Kjubrika, uz obostranu razmenu ideja među autorima.

Sredinom šezdesetih godina, niko nije mogao zamisliti da će istraživanje Jupiterovih meseca biti moguće za svega petnaest godina, a ne u narednom veku. Uz to, niko nije mogao ni da sanja čuda koja će tamo biti otkrivena – iako možemo biti sasvim sigurni u to da će otkrića sondi blizanaca Vojadžera jednog dana biti nadmašena još neočekivanijim otkrićima. Kada je ova knjiga pisana, sateliti Jupitera: Io, Evropa, Ganimed i Kalisto bili su tek tačke svetlosti čak i za najmoćniji teleskop.

Romanom 2001: Odiseja u svemiru Artur Klark pruža interesantne uvide u mogućnosti evolutivnog toka čovečanstva, opasnosti sa kojima se ljudi mogu suočiti razvijanjem veštačke inteligencije i ekspeditivnim istraživanjem svemira.

Priča počinje pre tri miliona godina. Na preistorijskom tlu Afrike, izgladneli Posmatrač Meseca ugledao je kristalni monolit, koji će, vršeći eksperimente na njegovom plemenu, otvoriti prostor za mogućnost razvoja inteligencije. Godine 1999, Hejvud Flojd odlazi na Mesec kako bi ispitao novo otkriće, koje je alarmiralo gotovo celokupni naučni svet, iako niko zapravo ne zna o čemu se tačno radi.

Tajanstveni predmet, nazvan MAT-1, poslaće signal u trenutku kada obasja sunčeva svetlost, a potom ponovo utihnuti. Dve godine kasnije, brod Diskaveri sa Dejvidom Boumenom, Frenkom Pulom i trojicom hiberniranih članova posade ploviće prema krajnjem cilju svoje misije – Saturnu. Međutim, HAL 9000, brodski kompjuter, imaće drugačiju zamisao.


Нема коментара:

Постави коментар

Maxi Tex #22

  Scenario: Nizzi Claudio Crtež: Alessandrini Giancarlo Naslovnica: Villa Claudio