понедељак, 19. јул 2021.

STRIP O KOSOVU I NA ITALIJANSKOM: Projekat Nikole Mirkovića oduševljava dijasporu

PRE dve godine izuzetan projekat, strip "Dobro došli na Kosovo", autora Nikole Mirkovića i Simon Mogavino, ugledao je svetlost dana najpre u Francuskoj, potom u Srbiji, a sada i u Italiji, gde je u izdanju kuće "Madžik pres" iz Rima, objavljen i na italijanskom jeziku.


To, kažu u Savezu Srba u Italiji, najbolje pokazuje kako predstavnici našeg naroda mogu da odlično sarađuju i u dijaspori. Italijansku verziju stripa sufinansiralo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, a izuzetno posećene promocije stripa održane su nedavno u tri grada, Milanu, Vičenci i Trstu, u okviru manifestacije "Dani srpske kulture".

Čovek zaslužan za rađanje stripa "Dobro došli na Kosovo" je Nikola Mirković iz Pariza, stručnjak za geopolitiku i humanista, koji je ovaj izuzetan strip uradio zajedno sa scenaristom Italijankom Simonom Mogavino i dizajnerom Đuzepeom Kvatrokijem, profesorom poznate škole stripa u Milanu.

Iskustva autora stripa ispričana su pred publikom neopisivo emotivno, a scenarista Simona Mogavino na promocijama je isticala da je želela da Italijanima, preko stripa, približi istinu o Kosovu i ratovima na Balkanu jer mnogi o tome ne znaju ništa.

Na promocijama je govorio i Nikola Mirković (autor i knjige "Mučeničko Kosovo") koji je naglasio da bi trebalo da radimo na pomirenju i miru, ali da smo isto tako dužni da govorimo i istinu.

- Ne možemo reći, to je bilo pre 20 godina, hajde da gledamo napred i da zaboravimo. Ne, to nije pravedno da se zaboravi - istakao je Mirković na jednoj od promocija.

On je noseći pomoć na KiM preko humanitarne organizacije "Solidarnost za Kosovo" Arnoa Gujona često video stradanje našeg naroda zbog čega je osećao veliku dužnost prema svom narodu da pokuša da široj javnosti približi istinu i nepravdu koja mu se dešavala.

Đuzepe Kvatroki, grafički dizajner, istakao je da je veoma ponosan što je radio na ovako važnom projektu, a na promocijama su bila više nego dragocena svedočanstva (putem skajpa) autora predgovora novinara Tonija Kapuoca, koji je bio i izveštač iz ratnom poharane nekadašnje Jugoslavije.

KROZ SUDBINU DIMITRIJA

PRIČA o stradanju srpskog naroda prikazana je kroz sudbinu mladića Dimitrija koji iz Italije pokušava da stigne u Kosovsku Mitrovicu na sahranu svoga oca. Na tom putovanju upoznaje različite ljude, a priče koje sluša oličenje su svih sukoba, razdora i podela u prošlosti. Kada se konačno približio cilju, Dimitrije se našao zarobljen usred nemira koji su se desili 2004. godine na Kosovu i Metohiji.


 

Нема коментара:

Постави коментар

Maxi Tex #22

  Scenario: Nizzi Claudio Crtež: Alessandrini Giancarlo Naslovnica: Villa Claudio