петак, 20. септембар 2019.

Manifestacija "STRAVA 2" i bilten "Z!N" u Valjevu




“STRAVA 2” je manifestacija posvećena stripu, animaciji, video-igama i fanzinima u Valjevu i šire, čiji su organizatori Radionica stripa i animacije, koja funkcioniše uz podršku Udruženja dramskih, muzičkih i audio-vizuelnih stvaralaca „Milovan Glišić” Valjevo, Društva istraživača "Vladimir Mandić Manda" i Grada Valjeva.

PROGRAM MANIFESTACIJE ZA OBA DANA:


21.09.2019.
11h - STRAVA SEDELJKA
Crtanje i upoznavanje sa gostujućim autorima.
12h - PROJEKCIJA: WORLD WIDE WEB-ANIMATION
Projekicija amaterskih crtanih filmova različitih autora širom sveta.
14h - PREDAVANJE: DIZNIJEVA “FANTAZIJA”
Povodom koncerta na otvorenom u Beogradu koji je bio planiran tokom leta, filmski reditelj i istoričar filma David Kecojević objasniće zašto je ovaj film i danas važan i kako je uticao na publiku u otkrivanju sveta klasične (ozbiljne) muzike.
15h - RADIONICA: STRIP SCENARIO
Ivan Veljković, strip scenarista i esejista, predavaće o osnovama stripskog scenarija.
17h - RADIONICA: TRI DIMENZIJE U 2D ANIMACIJI
Osnovni principi 2D animacije, sa osvrtom na kretanje u 3D prostoru.
19h - TRIBINA: PET GODINA FANZINA “TWJL”
Predstavljanje dosadašnjih radova fanzina “The White Japanese Lapot.”
20h - TRIBINA I PROJEKCIJA: “BRALE STUDIOS”
Predstavljanje predstojećih i aktuelnih projekata radionice, kao i projekcija dosadašnjih radova.

22.09.2019.
11h - STRIP I ANIMACIJA DANAS
Razgovor o savremenoj pop-kulturnoj sceni sa osvrtom na strip, animaciju, filmove, fanzine i video-igre.
12h - TRIBINA: NOVI STRIP JUNACI
Predstavljanje domaće andergraund stripske scene, kroz nove junake u usponu kao što su “BeGe-Men”, “Milanka Pinapka” i “Ibrahim Kojl”.
13h - RADIONICA: CRTAJ ONO ŠTO ČUJEŠ
Učesnici moraće da upotrebe svoju maštu, gde će im biti pušten audio zapis na osnovu kog će morati da nacrtaju ono što su zamislili na osnovu njega.
15h - PROJEKCIJA
Projekcija crtanih filmova uz koje smo odrastali.
17h - Svečano zatvaranje manifestacije.

*Manifestacija “STRAVA 2” zadržava pravo izmene i dopune programa.

Ovom prilikom najavljujemo i naš bilten "Z!N", koji počinje da izlazi od septembra. Sadržaće u sebi različite tekstove i izveštaje o našem radu, kao i radu naših saradnika i prijatelja, u pratnji stripova, ilustracija, animacija i drugih multimedijalnih elemenata.





O RADIONICI STRIPA I ANIMACIJE


Valjevska radionica stripa i animacije postoji od juna 2014. godine i funkcioniše uz podršku Udruženja dramskih, muzičkih i audio-vizuelnih stvaralaca ,,Milovan Glišić” i Grada Valjeva. Cilj Radionice je da se podstaknu mašta, individualnost i samopouzdanje kod dece, da se povežu oni koji imaju slična interesovanja i žele da crtaju.

Do sada učestvovali su članovi od predškolskog do studentskog uzrasta koji su bili nagrađivani i predstavljani kroz brojne autorske izložbe i performanse. Radilo se na različitim plakatima, muralima, vitražima, pozorišnim scenografijama i video-podršci. Sarađivali smo sa Centrom za kulturu, Matičnom bibliotekom ,,Ljubomir Nenadović”, Opštom bolnicom Valjevo, Valjevskom gimnazijom, neprofitnom organizacijom - VAKUM, Tehničkom školom u okviru Noći muzeja, OŠ "Androm Savčić" u sklopu Dečje nedelje i redovni smo učesnici programa Tešnjarskih večeri u Valjevu. Predstavljali smo se putem festivalskih i tematskih izložbi, kako u našem gradu ("Kroz mećavu", "Maska mladosti"), tako i šire ("Balkanska smotra mladih strip autora" u Leskovcu, "Zagor iz našeg sokaka" u Zrenjaninu, "Međunarodni salon stripa" u Beogradu) i u elektronskim časopisima i fanzinima (MojStrip.com, "The White Japanese Lapot"). Učestvovali smo takođe na "Međunarodnoj strip koloniji Raška", kao i "Međunarodnoj strip konferenciji Kragujevac Comc Con". Pored nagrađenih stripova imamo i nagrađene animirane filmove, kao što su "Just Life" koji je u decembru 2014. godine osvojio nagradu publike na Festivalu mini filma u Novom sadu, a u februaru 2015. godine igrano-animirani film „Is that all you can do?“ osvojio je drugo mesto na „1ONE1“ takmičenju, u okviru „ProFire Short Film“ festivala u Škotskoj. Svi naši radovi i akcije medijski su propraćeni.

U delatnost retroaktivno je uključen i studio mentora radionice - Filipa Stankovića, a u prvoj polovini 2015. godine realizovana su dva kratkometražna igrana filma. Kroz isti studio iskoristio se i medijum animacije . Radionicu su osnovali Filip Stanković, Jovan Marković i Stefan Nastić - nekadašnji članovi art-grupe "Crna Mrlja" i ujedno škole stripa Nemanje Radovanovića i Miloša Nikolovskog koja je u Valjevu funkcionisala do 2012. godine. Radovanović i Nikolovski pre toga bili su polaznici škole stripa Milivoja Kostića (od "Crnog kreča" ostala je samo "Mrlja"), a deo iste geneze su Zoran Stefanović i Bogoljub Arsenijević Maki.

Ideja Radionice stripa i animacije je da se pokrenu mladi, da im se omogući mesto gde mogu zajedno da rade zajednom i na zanimljiv način, da pišu i crtaju ono što bi i sami želeli da čitaju. Kroz aktivno učešće u Radionici mladi će biti bogatiji za jedno novo i drugačije iskustvo, ostvareno kroz zajedničke aktivnosti i druženja, isticanje potisnutog i neprepoznatog talenta, priznanje zapostavljenih vrednosti i doprinos kulturi Valjeva.


Tekst i fotografije preuzete sa sajta stripvesti.com

Нема коментара:

Постави коментар

Maxi Tex #22

  Scenario: Nizzi Claudio Crtež: Alessandrini Giancarlo Naslovnica: Villa Claudio