недеља, 15. септембар 2019.

JEDINSTVENI DUH HERCEGNOVSKOG STRIP FESTIVALA OČARAO I GOSTE I PUBLIKU




Nakon šest dana raznovrsnih programa širom grada, završen je 13. Hercegnovski strip festival, sa 13 specijalnih gostiju, strip radionicama, predavanjima, izložbama, koncertima, berzom stripova i crtanjem za fanove. Ljubitelji devete umjetnosti okupljali su se na dešavanjima od Belaviste i tvrđave Forte mare, preko Škvera i šetališta do Luštice, a festival su obilježili srdačna atmosfera i vrhunski programi.

Ideja je da cijeli grad bude dio ove manifestacije, podsjeća jedan od organizatora Nebojša Mandić, ističući da je Hercegnovski strip festival dostigao nivo najvećih festivala ove vrste u Evropi.

– To nije moja, niti konstatacija nas organizatora, nego svih naših gostiju koji su prethodnih šest dana proveli u Herceg Novom, koji su oduševljeni i festivalom i atmosferom, programima u okviru manifestacije, ali i našim predivnim gradom, i svuda ističu da se sada osjećaju kao dio familije Herceg Novog i HSF-a. To se vidjelo na njihovim licima sinoć kada smo se razilazili, kada je nakon svakodnevnih po 15 sati programa sve završeno koncertom na “Peoples beach baru” i kada su svi htjeli da nas zagrle po nekoliko puta, i opet se vraćali da zagrle sve ostale. Kako je to i podvukao jedan od naših gostiju, legendarni i trenutno jedan od najtraženijih crtača u svijetu, Andrea di Vito, HSF je nešto posebno, ne samo u svijetu stripa, ne samo u svijetu devete umjetnosti, nego uopšte u svijetu kulture. Kako je on kazao – ovo je festival kulture, ovo nije konvencija stripa, ovo nije neka od onih festivalskih manifestacija na koje su oni navikli da idu, već bukvalno festival kulture koji se ogleda i kroz savršeno inkorporiran cijeli grad u to. Recimo, na radionicu dođu djeca koja i ne znaju baš mnogo o stripu, ali onda se s njim u kontaktu zainteresuju i kada se sutra vrate, sada ga citiram, oni znaju sve, oni znaju mnogo više nego što sam ja znao juče, jer se interesuju i jer pokazuju ustvari kakav duh ovaj grad ima.





Osvrnuvši se na festivalska zbivanja, Mandić je istakao da je jedinstveni duh festivala očarao sve učesnike, uključujući i gosta iznenađenja.

– Poslije obilaska izložbi na Belavisti, na otvaranju je priređen savršen koncert na tvrđavi Forte mare, uslijedilo je subotnje crtanje u dvorani „Park“, da bi se u nedelju cijeli karavan preselio u “Jadran kafe” na Škveru. Noć prije je tu održana sjajna žurka na kojoj su gostovali Gump Forrest i Majka Mara sa kompanijom, svi su plesali i zaista pokazali ono o čemu svi pričaju – taj jedinstveni duh festivala. Ponedeljak je bio rezervisan za „Yahting club“ gdje se okupio ogroman broj i posjetilaca i umjetnika, a kasnije nam se pridružio i legenda svjetskog stripa Enea Riboldi.  Mi smo i najavljivali ovo iznenađenje, ali nismo bili sigurni da li će se ostvariti. Preko nekih kontakata, prije svega sa našom specijalnom gošćom Vanesom Belardo, ova legenda italijanskog strip stvaralaštva, čovjek koji je u kolicima i koji je bio na proputovanju po grčkim ostrvima, ipak je uspio da se sa svojom jahtom prebaci do Herceg Novog i da se usidri u našoj gradskoj luci. Iako je planirao da ovdje bude samo dva dana, Enea Riboldi, čovjek koji crta, između ostalog, sve naslovne strane stripa „Dampir“, ostao je do samog kraja festivala, tako da danas odlazi.





Strip je sublimacija raznih umjetnosti koje su se prožimale kroz čitav festival, a umjetnost pripada cijelom svijetu, jedna je od poruka HSF-a.

U ponedeljak veče je uslijedila nezaboravna žurka i fantastičan koncert možda i najbolje bluz grupe u regionu „Light under the black mountain“; ovaj bokeški sastav je „odvalio“ sve u kultnoj kafani „Pivnica“ i još jednom potvrdio da je strip festival ustvari ono što jeste strip – sublimacija svih umjetnosti, jedan vrlo kompleksan proizvod koji doprinosi izuzetnom obrazovanju i edukaciji u svakom pogledu. Imali smo potom standardni izlet po zalivu i posjetu village resortu Klinci na Luštici, gdje su naši gosti nacrtali 40-ak strip tabli, koje su završile u staklenim bocama a potom smo sa Rosa napravili đir oko Mamule, izašli malo brodom na otvoreno more  i bacili te boce u more, nastavili našu tradiciju poruke, tj. stripa u boci koja ima za cilj da prenese poruku da umjetnost nema granice, ne pripada samo jednoj sredini ili jednom narodu, već cijelom svijetu. Završetak  festivala bio je juče na “Peoples beach baru”, gdje je preko 50 naših umjetnika po cijeli dan crtalo, nacrtavši preko 60 radova. Kada sam ih upitao jesu li umorni, i zašto crtaju toliko kada im to nije obaveza, odgovorili su da za njih ovaj festival i crteži predstavljaju iskreno zadovoljstvo a ne obavezu, rekao je Mandić i dodao da svi učesnici izrazili želju da se što prije vrate na ovaj festival.

Organizatori su već kontaktirali priličan broj potencijalnih gostiju 14. HSF-a sledećeg septembra, a i za zimski strip vikend planiraju jedno veliko ime svjetskog strip stvaralaštva.


Tekst i fotografije preuzete sa sajta radiohercegnovi.net

Нема коментара:

Постави коментар

Maxi Tex #22

  Scenario: Nizzi Claudio Crtež: Alessandrini Giancarlo Naslovnica: Villa Claudio