уторак, 24. септембар 2019.

Kada Zagor istupi iz uobičajenih okvira

Prošle godine navršilo se pola veka od kako se na ovim prostorima družimo sa Zagorom. Za koju godinu (tačnije 2021.) slavićemo i 60 godina od kako ovaj strip junak postoji. Zagor je nesumnjivo najpopularniji strip junak na našim prostorima koji je mnoge od nas naučio čitanju a bogami i nekim moralnim vrednostima.

Možda jedina njegova mana je što se u ovih skoro šest decenija nije ni malo promenio. Ne zna se da li su konzervativniji njegovi autori ili fanovi. Čini se da je ipak ovo drugo u pitanju jer je čak i sam urednik Zagora Moreno Buratini jednom prilikom izjavio da fanovi ne vole previše odstupanja od originalne Ferijeve zamisli.

Zato i ne čudi što su se svih ovih godina više fanovi (tj strip autori) nezvanično poigravali sa ovim likom i eksperimentisali. Čak smo i mi u par navrata objavljivali nekoliko parodija. Zašto je ovo poigravanje i eksperimentisanje sa likom bitno? Zato što jedino na taj način dolazi do potpunog oslobađanja, jedino tako lik i strip može da sazreva a i mi sa njim.

Pogledajte samo Dilana čiji su se autori toliko opirali promenama da bi na kraju shvatili da je su one neminovne. Dobili smo nešto drugačijeg Dilana, dobili smo i Planetu Mrtvih na koju su fanovi posebno dobro reagovali.





Najnoviji pokušaj da Zagor iskoči iz dosadašnjeg šablona došao je nedavno u vidu fanzina, jednostavnog nazvanog "Zagor" koji su priredili Nikola Tasković i Zlatibor Stanković kao scenaristi i Sabahudin Muranović Muran kao crtač. Sva tri autora su već dovoljno poznata ovdašnjoj strip publici ali hajmo za one koji su bežali sa časova stripa reći da je Muran već godinama prisutan na sceni kao priznati strip autor i karikaturista. Zlatibor je vlasnik striparnice "Južni Darkvud" u Nišu, organizator strip festivala "Striporama" a ni pisanje scenarija mu nije strano (znam bar jedan koji je zaživeo u vidu kratkog stripa posvećenog Dilanu). Najmlađi po godinama i stažu je Nikola koji je aktivno stupio na scenu putem svog jutjub kanala "Mator konj", a svoje recenzije objavljuje na Strip blogu i našim stranicama. Koliko sam upućen, ovo mu je prvi konkretan izlet u scenarističke vode.

Svoju premijeru ovaj fanzin je doživeo nedavno na Kragujevac Comic Conu a primerak fanzina stigao je i u naše ruke. U njemu nailazimo na dve epizode koje donose nov pogled na našeg omiljenog junaka. U epizodi "Lov" Zagor je već star, sam i usamljen, melahnoličan, svodi račune, razmišlja o sebi i dragim ljudima ali ipak ne zeli da se preda, i dalje je gospodar Darkvuda. Tako melanholičan i star na prvi pogled me je podsetio upravo na Dilana i Planetu Mrtvih a sam autor mi je u razgovoru napomenuo da su inspiracija bili i "Starac Logan" i "Povratak mračnog viteza". Epizoda "Bez kraja" donosi čak trostruki krosover za šta ne možemo reći da se baš često dešava. Krosoveri su poslednjih godina popularni, čak i isforsirani nedostatkom ideja te i ne treba da čudi što se fanovi ježe na samu pomisao bilo kakvog "mash up-a". Otud je ovakva ideja vrlo osetljiva ali Zlatibor uspeva da se sa njom "izbori" na pravi način. Svoje viđenje Zagora na kraju ovog fanzina su dali i Zoran Janković i Ismet Erdić.

Čitajući ovaj fanzin i razmišljajući o njemu, shvatio sam da postoji još pitanja na koje bih voleo da dobijem odgovore, a siguran sam da će i fanove interesovati da saznaju nešto više o čitavoj ideji. Zato neka ovaj osvrt posluži kao uvod u razgovor sa Muranom, Nikolom i Zlatiborom u kome će nam otkriti kako je bilo raditi na ovom fanzinu, zašto su se odlučili da eksperimentišu sa ovim likom, kakve su reakcije čitalaca, da li će kontaktirati zvanične predstavnike Bonelija i kakva je budućnost čitavog projekta. Ostanite sa nama...


Tekst i fotografija preuzeti sa sajta hellycherry.com

Нема коментара:

Постави коментар

Maxi Tex #22

  Scenario: Nizzi Claudio Crtež: Alessandrini Giancarlo Naslovnica: Villa Claudio