субота, 28. септембар 2019.

Gran-pri za "Talas"




JEDNA od najznačajnijih smotri devete umetnosti u regionu, 17. Međunarodni salon stripa, otvoren je u četvrtak u Studentskom kulturnom centru. Na ovogodišnji konkurs stiglo je više od 400 radova, a bilo je 445 učesnika iz Srbije i još 25 zemalja.

Gran-pri i specijalnu nagradu žirija za inovaciju u strip umetnosti dobila je Dragana Kuprešanin za delo "Nevidljivi talas". Autorka je na 46 tabli adaptirala istoimeni eksperimentalni roman Virdžinije Vulf, a uz upotrebu Brajevog pisma prilagodila je strip slepim i slabovidim osobama. Žiri je nagradio i ostvarenja "Dugoročan plan" Marka Jačana iz Hrvatske (u domenu klasičnog strip jezika), "Dve ptice" Sanje Drakulić (za alternativni strip jezik), "Zauvek moj dom" Marine Stefanović (scenario) i "San" Danice Milić (crtež). Žiri, u sastavu Anica Tucakov, Maja Veselinović, Dragana Stojiljković, Ana Grigorjev i Jasmina Pucarević, dodelio je i priznanja u kategoriji takmičara do 15 godina.

Specijalno priznanje salona za doprinos srpskom stripu pripalo je Ljubomiru Kljakiću, koji je kao urednik u časopisima "Student" i "Vidici" i kao direktor SKC, promenio pristup stripu. Brana Nikolić (1936) osvojio je nagradu "Srećko Jovanović", a za najboljeg domaćeg izdavača proglašen je System comics (čiji strip album "Eto mene, eto vas" Gorana Đukića Gorskog je uvršten kao dodatno nastavno sredstvo u školama). Najbolji izdavač inostranih izdanja u Srbiji je "Čarobna knjiga", koja je, između ostalog, objavila nove epizode "Asteriksa".





Među gostima salona biće Rajko Milošević Gera, poznat i kao r. m. Guera, koji živi i radi u Barseloni. Na našoj strip sceni pojavio se 1982. sa serijalom "Elmer Džons", da bi 1986. osvojio nagradu za strip godine i "Zlatno pero" za "Teksaške jahače". Na svetskoj sceni poznat je po radu na serijalu DC Comics "Skalpirani", scenariste Džejsona Arona, sa kojim upravo radi na novom serijalu "Prokleti" za američki Imidž Komiks. Gera je sa Kventinom Tarantinom sarađivao na kratkoj epizodi iz "Prokletnika" (Inglourious Basterds), kao i na kompletnoj grafičkoj noveli "Đangova osveta" (Django Unchained).

Gost smotre biće i Boban Savić, odnosno Geto, kao i Olivije Dobremel, poznat kao Dobbs, koji je učestvovao u zajedničkom srpsko-francuskom strip-projektu "Linije fronta", čiji su izdavači "Sistem komiks" i Francuski kulturni centar u Beogradu.





U SKC će iz Minhena doći Nedeljko Dragić, čije je ostvarenje "Tup-tup" 1972. bilo nominovano za Oskara i koji je već sledeće godine postao član Američke filmske akademije.

Na manifestaciji, koja će trajati do 29. septembra, biće obeleženo i nekoliko jubileja srpskog stipa.


Autor: J. Banjanin
Tekst i fotografije preuzete sa sajta novosti.rs

Нема коментара:

Постави коментар

Maxi Tex #22

  Scenario: Nizzi Claudio Crtež: Alessandrini Giancarlo Naslovnica: Villa Claudio