недеља, 14. април 2019.

Stojanović: Država nedovoljno ulaže u domaći strip




Iako je broj srpskih strip autora koji su poznati u svetu i sarađuju na međunarodnom nivou veliki, nema institucionalne državne podrške za ovu sferu umetnosti, kaže leskovački strip scenarista Marko Stojanović.

U Srbiji postoji paradoks što se sfere stripa tiče, objašnjava on, jer s jedne strane nema novčane pomoći, niti podrške od strane države i nadležnog ministarstva, a s druge, Srbija nikada više festivala nije imala nego danas.

U Srbiji sigurno ima petnaestak fetivala, možda i više. Kada pogledate ostatak Balkana, nema ih toliko. Iako scena postoji i vitalna je, nema podrške Ministarstva kulture - kaže Stojanović.

Ovo se, dodaje, ogleda u činjenici da prošle godine na konkursu ministarstva nijedan festival nije podržan. Stojanović smatra da nadležni, strip zapravo ne doživljavaju kao ono što jeste - devetu umetnost.

Da bi stvari zaista procvetale i bile onakve kakve treba da budu, trebalo bi da postoji institucionalizovana podrška - smatra Stojanović.

Balkanska smotra mladih strip autora, dodaje, ne bi mogla da opstane ovoliko godina da nije bilo podrške lokalne samouprave i one su zapravo jedina “svetla tačka” u sferi stripa.

Gradovi se trude da podrže i strip festivale i da omoguće da naši radovi stignu do publike. To jeste pozitivna i značajna stvar, ali za velike festivale i projekte, to je nedovoljno - kaže on.

Više o istoriji stripa u Srbiji, mladim crtačima, leskovačkoj Školi stripa “Nikola Mitrović Kokan”, ali i o uspešnim projektima ovog strip scenariste, pogledajte u emisiji “15 minuta”.





Autor: Bojana Antić
Tekst, fotografija i video preuzeti sa sajta juznevesti.com

Нема коментара:

Постави коментар

Maxi Tex #22

  Scenario: Nizzi Claudio Crtež: Alessandrini Giancarlo Naslovnica: Villa Claudio