четвртак, 11. април 2019.

Milorad Vicanović Maza: Strip nije ni šund, niti dječja zabava




LAKTAŠI - Dvanaesto izdanje najdugovječnijeg strip-festivala u Bosni i Hercegovini, "Salon stripa, Laktaši 2019", biće održano 12. i 13. aprila tekuće godine u Centru za kulturu Laktaši, a u organizaciji ove ustanove i poznatog strip-umjetnika Milorada Vicanovića Maze.

Kako saopštava Vicanović, ujedno i osnivač ovog strip-salona, na izložbenim panoima biće postavljeno 40 kolor tabli iz strip-albuma "Stripovijetke" Milana Mladića, Predraga Ikonića i Miroslava Govedarice, koji je rađen po djelima Petra Kočića.

"Očekuju nas i tradicionalne strip-radionice sa domaćim strip-crtačima, strip-berza u režiji Zorana Pejića i 'Devete dimenzije', izložba maketa naših prijatelja iz Maketarskog kluba 'Kastel' u Banjaluci i još nekoliko iznenađenja", riječi su orgnizatora "Salona stripa", na kojem će, po najavama, biti nastavljen koncept stvaranja mlađe publike i autora. Idealna prilika za tako nešto jeste dolazak iskusnih strip-autora koji će održavati edukativne radionice.

Radionice će tradicionalno biti održane oba dana manifestacije u periodu od 12 do 20 časova, a na iste su pozvani svi bez obzira na uzrast.

Učesnici ovogodišnjeg salona jesu: Tatjana Vidojević, Predrag Ikonić, Midhat Kapetenović, Milan Mladić, Filip Andronik, Borislav Maljenović, Milan Drča, Enis Čišić, Zdravko Knežević, Miroslav Slipčević Mimi, Dejan Šijuk, Srđan Vranješ, Kenan Halilović, Armin Oždić, Jovan Bratić i Srđan Salat.

Posjetioci salona sa učesnicima imaće priliku da uživaju i u berzi stripa uz gostovanje izdavačke kuće "Deveta dimenzija" iz Banjaluke, koja djeluje u sklopu Udruženja strip-autora i obožavalaca stripa Republike Srpske, predstavljanju novih strip-izdanja kao i druženju.

Na berzi stripova će se naći izdanja skoro svih izdavačkih kuća iz regiona poput "Fibre", "Darkvuda", "Dibidusa", "Besne kobile", "Čarobne knjige" i drugih.

"Strip se, nažalost, i dalje kod nas tretira ili kao šund ili kao dječja zabava. A nije ništa od toga. Strip je ozbiljna umjetnost, kao i svaka druga. Naravno, kao i svaka druga kulturna djelatnost, i strip treba da ima podršku društva, treba da stvara i edukuje publiku. Pomogao bi svakako i rast standarda i mnogo toga još kako bi se stripu vratio položaj koji ima u normalnim sredinama. Ali, generalno mislim da ima budućnost, jer se uvijek nađe neko ko voli crtati i čitati stripove. To je dovoljno, makar za početak", rekao je, najavljujući "Salon stripa", Milorad Vicanović Maza, iza kojeg je već 30 objavljenih albuma za inostrano tržište i koji godinama unazad radi za francuske strip-izdavače "Delcourt" i "Soleil".


Tekst i fotografija preuzeti sa sajta nezavisne.com


Нема коментара:

Постави коментар

Maxi Tex #22

  Scenario: Nizzi Claudio Crtež: Alessandrini Giancarlo Naslovnica: Villa Claudio