понедељак, 5. април 2021.

Žika Bogdanović (1932-2021)

 



Preminuo je stripolog i filmolog Žika Bogdanović!
Živislav Žika Bogdanović, istaknuti teoretičar umetnosti, stripolog i nekadašnji direktor Jugoslovenske kinoteke, preminuo je juče u Beogradu u 89. godini, potvrđeno je portalu Nova.rs u Kinoteci.

Bogdanović, istoričar i teoretičar umetnosti, filolog, filmolog, stripolog, novinar, prevodilac, izdavač i književnik, rođen je u Beogradu 1932. godine.

Tokom višedecenijske karijere bavio se novinarstvom, kao reporter u agenciji Tanjug, bio je i filmski kritičar “Borbe”, za NIN je pisao televizijske kritike, da bi kasnije u ovom nedeljniku bio i urednik Kulturne rubrike.

Na Radio Beogradu bio je urednik i voditelj serijala “Svet džeza”, a takođe je bio i direktor Jugoslovenske kinoteke, kao i izdavačkog zavoda Jugoslavija.

Bogdanović je bio osnivač i glavni urednik zadužbine “Ateneum”, osnivač i urednik mnogih književnih edicija “Kentaur”, “Plava ptica”, “Zenit”, “Polaris”, a za svoj kritičarski rad još 1962. godine ovenčan je nagradom za filmsku kritiku “Beograd film”.

Žika Bogdanović bio je jedna od ključnih figura za ovdašnju strip scenu, s obzirom da je još 1974. godine pokrenuo jedan od najznačajnijih časopisa o teoriji i istoriji stripa “Pegaz”.

Autor je velikog broja stručnih knjiga, romana, pripovetki, zbirki poezije, putopisa, eseja, monografija i studija među kojima se izdvajaju one iz oblasti stripa: “Čudesni svet Đorđa Lobačeva”, “Aleks Rejmond ili poslednji put kada smo bili mladi”, “Umetnost i jezik stripa”, “Čardak ni na nebu ni na zemlji: nastanak i život beogradskog stripa 1934-1941”.

Bavio se i prevođenjem. Na naš jezik preveo je dela Dž. R. R. Tolkina, Isaka Asimova, Karla Gustava Junga, Stanislava Lema, Artura Klarka…

Za rad na polju strip teorije dobio je nagrade “Andrija Maurović”, “Maksim” i povelju Vitez od duha i humora.

Objavljeno: Nova S, Beograd, 
Autor: Jelena Koprivica, 04. Apr. 2021.

Нема коментара:

Постави коментар

Maxi Tex #22

  Scenario: Nizzi Claudio Crtež: Alessandrini Giancarlo Naslovnica: Villa Claudio