четвртак, 8. април 2021.

Ilustrovano izdanje knjige POSLEDNJA ŽELJA Andžeja Sapkovskog


Izdavačka kuća Čarobna knjiga pokrenula je novu biblioteku u kojoj će se ubuduće naći specijalna, ilustrovana izdanja odabranih knjiga fantastike, a čast da pomenutu biblioteku otvori dobila je zbirka Poslednja želja poljskog pisca Andžeja Sapkovskog.

Uvodna knjiga u planetarno popularni serijal epske fantastike „Saga o vešcu“ tako dobija kolekcionarsko, tvrdokoričeno izdanje bogato ilustrovano maestralnim radovima nagrađivanog grafičkog dizajnera i ilustratora Alehandra Kolučija.

Poslednja želja je zbirka pripovedaka nastalih prepričavanjem nekih od najpoznatijih poljskih narodnih bajki, koje su izmenjene do granice neprepoznatljivosti i začinjene elementima strave i užasa. Zbirka predstavlja prvu od sedam knjiga „Sage o vešcu“, koju čini još jedna kolekcija pripovedaka i pet romana. Knjigu je sa poljskog prevela Vesna Milutinović-Đurić.

Kroz pripovetke zastupljene u Poslednjoj želji čitalac upoznaje Geralta, naočitog lovca bele kose i prodornog pogleda, nadaleko čuvenog zbog svog cinizma i nepoštovanja autoriteta. Geralt je veštac koji svoje moći jača korišćenjem eliksira i redovnim vežbanjem. Briljantan je borac i nemilosrdan atentator, ali svakako ne običan ubica. Strogo se pridržavajući kodeksa veštaca koji mu zabranjuje ubijanje razumnih bića i zahteva strogu neutralnost u političkim sukobima, Geralt uništava samo čudovišta i to samo ona koja predstavljaju pretnju za ljudski rod. Ali nije sve što izgleda čudovišno zlo i nije sve što se čini poštenim dobro…

„Saga o vešcu“ je postala bestseler ne samo u autorovoj rodnoj Poljskoj već i širom sveta. Prevedena je na brojne svetske jezike, a po njoj je napravljena čuvena kompjuterska igrica The Witcher i snimljena TV serija čija druga sezona na Netflix stiže do kraja 2021. godine.


Tekst i fotografija preuzeti sa sajta art-anima.com


 

Нема коментара:

Постави коментар

Maxi Tex #22

  Scenario: Nizzi Claudio Crtež: Alessandrini Giancarlo Naslovnica: Villa Claudio