субота, 17. април 2021.

Poštanske markice u slavu naučne fantastike

 


Britanska pošta, Rojal mejl, objaviće 15. aprila kolekciju od šest poštanskih markica u slavu mašte i umetničkog nasleđa klasične britanske naučne fantastike.

Kolekcija će se naći u prodaji u znak obeležavanja 75 godina od smrti autora Vremeplova Herberta Džordža Velsa i 70 godina od objavljivanja kultnog SF ostvarenja Dan trifida Džona Vindema.

Pored markica sa motivima iz pomenute dve knjige, biće objavljene i markice posvećene romanima Frankenštajn Meri Šeli, Vrli novi svet Oldusa Hakslija, Kraj detinjstva Artura Klarka i Šikasta Doris Lesing.



Iz britanske poštanske službe s ponosom naglašavaju da su autori književnih dela predstavljenih na markicama ostvarili veliki uticaj na generacije čitalaca širom sveta i da su ostrvski pisci predstavljali i predstavljaju perjanice svetske naučne fantastike od njenih začetaka pa do savremenog doba.

Ilustratori koji su pozvani da uzmu učešće u projektu potiču iz raznih delova sveta. Pored engleskih umetnika Meta Marfija (ilustracija za Kraj detinjstva), Sare Džons (Šikasta) i Mika Braunfilda (Dan trifida), ilustracije za poštanske markice uradili su Sabina Šinko iz Slovenije (Frankenštajn), Fransisko Rodrigez iz Čilea (Vremeplov) i Tomas Dantoni iz Francuske (Vrli novi svet).

Rojal mejl ima dugu tradiciju izdavanja posebnih poštanskih markica, a jedna od ranije objavljenih kolekcija posvećena je i Zvezdanim stazama.


Tekst i fotografije preuzeti sa sajta art-anima.com




Нема коментара:

Постави коментар

Maxi Tex #22

  Scenario: Nizzi Claudio Crtež: Alessandrini Giancarlo Naslovnica: Villa Claudio