уторак, 19. новембар 2019.

Niški doktor horora predstavlja novu knjigu - "Kult Gula: prvih 10 godina"




Pisac, filmski i književni kritičar, doktor horora Dejan Ognjanović obeležiće večeras 19. novembra u 19 sati u NKC-u neslavni jubilej - deset godina svoje nezaposlenosti. Promovisaće svoju najnoviju knjigu - Kult Gula: prvih 10 godina, kao i novo izdanje romana Naživo.

10 godina bez posla, ali ne i besposlen, tako današnju promociju najavljuje Dejan Ognjanović, inače bivši asistent na departmanu Anglistika Filozofskog fakulteta u Nišu (1999-2009), “proteran” na Biro rada. U maloj sali NKC-a govoriće i direktor Srđan Savić i Dejan Dabić.

Ovaj nezaposleni doktor književnih nauka (doktorirao na Filološkom fakultetu u Beogradu, sa temom “Istorijska poetika horor žanra u anglo-američkoj književnosti“, 2012) obeležiće neslavni jubilej, deset godina svoje nezaposlenosti, promocijom svoje dve najnovije knjige: Kult Gula: prvih 10 godina, izbor najboljih tekstova sa njegovog bloga, koja sadrži filmske i književne kritike, festivalske izveštaje, filmske liste itd. i treće, ultimativno izdanje kultnog romana Naživo (Prosveta, Niš, 2003; drugo izdanje Sven, Niš, 2010) - najavljeno je.

Biće reči i o drugim knjigama koje je Ognjanović tokom prethodnih deset godina preveo, priredio i napisao, ali, kako navodi, i o položaju nezavisnog stvaraoca i intelektualca u Srbiji danas, o negativnoj selekciji u akademskom svetu i o drugim aktuelnim, srodnim temama.

Dejan Ognjanović je pisac, filmski i književni kritičar, prevodilac, esejista. Objavio knjige Faustovski ekran (2006), U brdima, horori (2007), Studija strave (2008), Poetika horora (2014), Više od istine: Kadijević o Kadijeviću (2017), The Weird World of H.P. Lovecraft (2017) i Kult Gula (2019), i dva romana Naživo i Zavodnik.

Priredio je antologiju H. F. Lavkrafta, Nekronomikon, urednik je edicije "Poetika strave“ u Orfelinu iz Novog Sada. Njegove priče su uvrštene u brojne domaće antologije. Kratke priče, radove na teme književnosti i filma i druge napise objavljivao u nizu časopisa (Gradina, Ulaznica, Književna istorija, Letopis matice srpske, Philologia, Zbornik FDU, Philologia Mediana, Polja, Gradina, Sveske, itd). Njegovi eseji i naučni radovi objavljeni su u nizu popularnih i akademskih izdanja u SAD.

Stalni je saradnik vodećeg svetskog magazina za horor, Rue Morgue (Kanada).


Autor: J.V.
Tekst i fotografija preuzeti sa sajta juznevesti.com

Нема коментара:

Постави коментар

Maxi Tex #22

  Scenario: Nizzi Claudio Crtež: Alessandrini Giancarlo Naslovnica: Villa Claudio