петак, 15. новембар 2019.

'Joker' najprofitabilniji film zasnovan na stripu

Ostvarenje Todda Phillipsa do sada je globalno zaradilo više od 950 miliona dolara, uz početni budžet od 62,5 miliona dolara.





Joker je postao najprofitabilniji film svih vremena utemeljen na stripu, a do sada je globalno zaradio više od 950 miliona dolara.

Govori o tome na je koji način Arthur Fleck, koga glumi Joaquin Phoenix, postao Joker, Batmanov protivnik i jedan od najpoznatijih negativaca iz stripova, prenosi Hina.

Filmski poznavatelji spominju i moguću nominaciju za Oscara iduće godine, piše BBC.

Film je do sada zaradio 15 puta više od svote novca uložene u njegovo snimanje, piše Forbes.

Reditelj Todd Phillips režirao ga je s budžetom od 62,5 miliona dolara, što je samo djelić novca uloženog u brojne druge filmske adaptacije stripova.

Profitabilniji i od filma Venom


Avengers: Endgame (Osvetnici: Kraj igre) film koji je do sada globalno zabilježio najveću zaradu, zaradio je približno 2,8 milijardi dolara, no s budžetom od 356 miliiona dolara.

"Mislim kako film sam po sebi predstavlja intelektualni film zasnovan na stripu, i ljudi to jednostavno kupuju. Ljubitelji stripa ga gledaju jer je utemeljen na stripu, no plasira se dobro i među onima koji ne vole takve adaptacije", rekla je novinarka Helen O'Hara za Radio 1 Newsbeat.

Uspjeh Jokera znači da je profitabilniji od filma Venom Tima Hardyja, koji je zaradio 854 miliona dolara (početni budžet od 90 miliona), kao i filma Deadpool Ryana Reynolda, koji je zaradio 783 miliona dolara (uloženo 58 miliona dolara).

Kotira bolje i od starijih filmova, poput Batmana, Ninja kornjača i Maske, najprofitabilnijih filmskih adaptacija stripova.

Ovakav je uspjeh Joker postigao premda nije prikazan u Kini, državi s najbrojnijom populacijom, i u konačnici će zarada vjerovatno biti veća. 

Kineski filmski cenzori vrlo su strogi te zabranjuju prikazivanje filmova s previše scena seksa i nasilja.

Kina donosi još pola milijarde?


O'Hara vjeruje kako bi uspjeh filma u Kini u konačnici zaradi mogao dodati još pola milijarde dolara.

Ne treba zaboraviti ni to da je Joker dobio niz loših kritika zbog prikazivanja problema koji se odnose na mentalno zdravlje, kao i scena nasilja.

Uprkos tome, film su na internetskoj stranici Rottentomatoes.com jako dobro ocijenili i kritičari i ljubitelji filma, a postoje naznake da bi u dogledno vrijeme mogao dobiti nastavak.


Izvor: Agencije
Tekst i fotografija preuzeti sa sajta balkans.aljazeera.net

Нема коментара:

Постави коментар

Maxi Tex #22

  Scenario: Nizzi Claudio Crtež: Alessandrini Giancarlo Naslovnica: Villa Claudio