уторак, 19. новембар 2019.

KLETVA KAINOVA II – saga o srpskim vampirima se nastavlja




Novi horor roman Aleksandra Tešića, Kletva Kainova II, nije – kako bi se iz naziva moglo zaključiti – u pravom smislu reči nastavak romana o srpskim vampirima objavljenog 2016. godine. Posmatrajući hronologiju same priče, knjiga bi se pre mogla opisati kao prethodnica Kletve Kainove.

Inspiracija za drugi deo je članak u francuskom listu Figaro iz 1874. godine o srpskom vampiru plemiću Nikoli Borovcu, koji prenose brojni američki listovi. Tragovi ovog senzacionalnog teksta vode do španskih izvora s kraja 17. veka, koji govore o „neobičnom kovčegu“ prispelom brodom u Kartagenu na ime „jednog srpskog plemića“.

Svedoci govore o čoveku koji je pokupio sanduk i odvezao ga mrtvačkim kolima. Prema pričama koje su kolale Španijom toga doba, gde god da su se mrtvačka kola pojavila, beleženi su napadi vampira.

Da li je to bio Nikola Borovac i zbog čega je otišao u Francusku? I da li je slučajnost što je 1720. izbila kuga u Marseju, epidemija koja uvek prati Hodočasnika.

Tešićeva saga o vampirima, trebalo bi da se okonča trećom knjigom u serijalu. Ta knjiga je prema rečima samog autora već napisana, a njeno objavljivanje u izdanju Strahora očekuje se oko Nove godine.

Aleksandar Tešić (Beograd, 1961) studirao je prava. Zaposlen je u RTS-u kao prevodilac. Autor je dve trilogije: „Kosingas“ (Red zmaja, Bezdanj, Strahovanje, 2008-2010) i „Miloš Obilić“ (Zmaj i ždral, Koplje Sv. Georgija i Vitez zatočnik, 2012-2014), romana 2084 (2015), Kosingas – Kroz oganj i vodu (2016), Kletva Kainova (2016), Kosingas – Onaj što nauči mrak da sija (2017), Gorolom (2018) i Kletva Kainova II (2019).


Tekst i fotografija preuzeti sa sajta art-anima.com

Нема коментара:

Постави коментар

Maxi Tex #22

  Scenario: Nizzi Claudio Crtež: Alessandrini Giancarlo Naslovnica: Villa Claudio