понедељак, 11. новембар 2019.

BUDUĆNOST i TEKST dva nova romana Dmitrija Gluhovskog




U izdanju Derete stižu dva nova naslova proslavljenog ruskog pisca Dmitrija Gluhovskog, romani Tekst (2017) i Budućnost (2013). Autor kultnog serijala Metro u Tekstu po prvi put u svojoj karijeri pravi odstupnicu od žanra fantastike i stvara delo koje predstavlja simbiozu psihološkog trilera i kriminalističkog romana.

Radnja se odvija u savremenoj Moskvi i njenim predgrađima, a govori o sudaru generacija, o nemogućoj ljubavi i uzaludnoj osveti, i sve to prateći SMS poruke, snimke i mejlove zabeležene na telefonu policajca koji ne preza da prekorači granice reda i zakona.

Mobilni telefon je postao rezervni magacin duše. U njemu su sabrana naša najživlja sećanja: smeh čuvamo na fotografijama, a trenutke sreće u video-zapisima. U prepiskama su majčini saveti i poslovne tajne. U istoriji internet pretraživača pohranjuje se sve ono što nam je bilo interesantno. U četovima se nalaze izjave ljubavi i oproštaji, dokazi iskušenja i greha, suza i uvreda. Telefon ‒ to sam ja. Ko uzme moj telefon, za druge postaje ja. A kada to primete, biće već isuviše kasno. Za sve.

Prevod s ruskog jezika uradila je Bojana Stanković.





Drugi roman koji nam Dereta predstavlja, Budućnost, donosi poetiku distopije po kojoj nam je Gluhovski dobro poznat. Ovoga puta radnja je smeštena u XXV veku, u doba kada naučna otkrića uspevaju da dosegnu tajnu besmrtnosti. Ono što u početku izgleda kao uvod u utopijsko društvo u kome će svi biti zauvek mladi i lepi, uskoro pokazuje svoju drugu, mračniju stranu.

Kada problem prenaseljenosti zapreti da uništi dostignute ideale čovečanstva, evropska vlada primorana je da donese odluku po kojoj, ukoliko par želi da dobije dete, jedan od roditelja mora da se odrekne svoje besmrtnosti. Međutim, u svakom sistemu postoji neko ko ide protiv struje i tada na scenu stupa Jan Nahtigal, glavni junak ove antiutopije.

Prevod romana Budućnost uradila je Vesna Stojković.

Dmitrij Gluhovski, ruski pisac i novinar rođen je 1979. godine. Živeo je i školovao se u Izraelu, Nemačkoj i Francuskoj. S prvim romanom, Metro 2033, postaje jedan od najčitanijih pisaca u Rusiji. Prema tom romanu urađena je i istoimena kompjuterska igra. Usledili su romani Sumrak, Metro 2034, Metro 2035, Budućnost, Tekst.  Gluhovski je kao novinar radio za EuroNews, Russia Today i mnoge druge medije. Živi i radi u Moskvi.


Tekst i fotografije preuzete sa sajta art-anima.com

Нема коментара:

Постави коментар

Maxi Tex #22

  Scenario: Nizzi Claudio Crtež: Alessandrini Giancarlo Naslovnica: Villa Claudio