понедељак, 18. новембар 2019.

MARSOVSKA PRINCEZA Edgara Rajsa Barouza




Izdavačka kuća Dereta objavila je klasični naučnofantastični roman Marsovska princeza Edgara Rajsa Barouza. Knjiga čini prvi od jedanaest delova Barsumskog serijala, koji prati avanture kapetana Džona Kartera.

Roman Marsovska princeza objavljen u drugoj deceniji dvadesetog veka, presudno je uticao na potonji razvoj naučnofantastičnog žanra i autore poput Reja Bredberija i Artura Klarka, ali i na astronoma Karla Segana, koji je ovaj roman čitao u detinjstvu. Roman je imao uticaja i na mnoge naučnoistraživačke poduhvate – zbog čega jedan od kratera na Marsu nosi autorovo ime.

Barouzovi opisi egzotičnih predela i fantastičnih bića, sa delikatnom mešavinom u to vreme dostupnih naučnih činjenica, bogate mašte i elemenata vesterna, nezaobilazno su štivo za sve poštovaoce naučnofantastičnog žanra.

Radnja romana prati Džona Kartera, bivšeg kapetana i uglednog veterana Američkog građanskog rata, koji, potraživši utočište od indijanske potere u jednoj skrivenoj i neobičnoj pećini, misteriozno dospeva na Mars, planetu koju domoroci nazivaju Barsum.

Kako je ljudsko telo naviknuto na Zemljinu gravitaciju, Karter sada poseduje izvanrednu snagu i sposobnost da bez imalo napora preskače ogromna rastojanja. Time brzo pridobija poštovanje Tarka Tarkasa, jednog od neustrašivih vođa zelenih stvorenja koja su ga zarobila. Međutim, kada Tarci zatoče i prelepu, prkosnu princezu Dežu Toris iz suparničkog plemena Helijum, Karter se zaljubljuje i počinje da kuje plan zajedničkog bekstva, čime otpočinju brojne opasne avanture glavnih junaka.

Prevod romana uradio je Dragan Golubović.

Edgar Rajs Barouz (1875-1950) najznačajniji je po stvaranju legendarnog lika heroja iz džungle – Tarzana, i marsovskog avanturiste Džona Kartera, mada je napisao i veliki broj dela u raznim žanrovima. Pre nego što je počeo profesionalno da se bavi pisanjem, radio je niz poslova na kojima je stekao sklonost ka avanturi. Prvo naučnofantastično delo objavio je još 1912. godine, a tokom naredne četiri decenije napisao je tri obimna ciklusa, dva mala i nekoliko samostalnih ostvarenja. Veliki broj njegovih romana objavljen je posthumno, a većina njih doživela je filmsku adaptaciju.


Tekst i fotografija preuzeti sa sajta art-anima.com


Нема коментара:

Постави коментар

Maxi Tex #22

  Scenario: Nizzi Claudio Crtež: Alessandrini Giancarlo Naslovnica: Villa Claudio