недеља, 17. новембар 2019.

Drugi i treći deo svemirske opere IMPERIJALNI RADČ Eni Leki




Početkom meseca izdavačka kuća Čarobna knjiga objavila je drugi i treći deo trilogije Imperijalni Radč američke autorke En Leki: Mač pomoćnika i Milost pomoćnika.

Ambiciozna trodelna svemirska opera, čije centralno mesto zauzimaju pitanja o rodnoj ravnopravnosti i veštačkoj inteligenciji, imala je dobar prijem od strane kritike i proteklih godina pobrala popriličan broj najprestižnijih priznanja za naučnofantastičnu književnost.

Pored navedena tri romana, Leki je napisala još jedan nezavisni roman, Provenance, čija je radnja, takođe, smeštena u univerzum Imperijalnog Radča.

Radnja serijala prati Brek, visokotehnološku ratnicu koja je nekada bila ujedno kolosalni svemirski brod i veštačka inteligencija sa mogućnošću kontrolisanja hiljada vojnika u službi Radča – galaktičke imperijalne sile. Jedan čin izdaje sve je to poništio, ostavivši je u samo jednom krhkom ljudskom telu. Ali i to telo će joj možda biti dovoljno da se osveti onima koji su je uništili.

U romanu Mač pomoćnika, vladar svemira Radča predao je Brek komandu nad brodom Milost Kalre i poslao je na jedino mesto na koje bi pristala da ode – na stanicu Athuk, gde se sestra poručnika On bavi hortikulturom.

Athuk je kolonija anektirana pre oko šest stotina godina i sad je već sasvim civilizovana – ili bi trebalo da jeste. Ali nije sve onako mirno kako se čini. Stare podele i dalje izazivaju nevolje i veštačka inteligencija stanice Athuk nije zadovoljna takvom situacijom. Izgleda da su se i tuđini Presgeri zainteresovali za zbivanja na njoj. S tim što niko ne garantuje da je ta zainteresovanost dobronamerna.

U završnom romanu Milost pomoćnika Brek i njena posada moraju da se odupru starom i moćnom neprijatelju, gospodaru Radča, i da se izbore za pravo da odlučuju o svojim sudbinama.

Brek se samo za trenutak činilo da je sve pod kontrolom. Onda se, tokom pretrage stanice Athuk, pojavio neko ko ne bi smeo da postoji – neko ko bi mogao biti izbeglica s broda koji se tri hiljade godina krio izvan domašaja carstva. U međuvremenu, stiže glasnik iz tuđinskog i tajnovitog carstva Presgera, uporedo s neprijateljem Brek, nestabilnom i sasvim moguće ludom Anander Mijanai – vladarkom carstva koje je u ratu sa samim sobom.

En Leki (1965) je autorka naučne i epske fantastike. Pored romana smeštenih u univerzumu serijala Imperijalni Radč, objavila je i jedan roman epske fantastike The Raven Tower (2019). Piše i priče koje su objavljivane u raznim žanrovskim časopisima i antologijama.


Tekst i fotografija preuzeti sa sajta art-anima.com

Нема коментара:

Постави коментар

Maxi Tex #22

  Scenario: Nizzi Claudio Crtež: Alessandrini Giancarlo Naslovnica: Villa Claudio