четвртак, 8. август 2019.

Zoro slavi 100. rođendan




Zoro, legendarni borac za pravdu i razbojnik plemenitog srca, 9. avgusta napuniće tačno 100 godina.

Zoro je jedna od kulturnih ikona istog ranga kao Tarzan ili Supermen, ocenila je agencija Frans pres.

Nastao iz pera američkog pisca Džonstona Mekalija, Zoro se prvi put pojavio u jednom kalifornijom časopisu. Mekali će kasnije objaviti više od 60 avantura Zoroa, a ovaj će postati pravi junak američke književnosti.

Mekali je bio inspirisan jednim Meksikancem, polu-patriotom, polu-banditom koji je živeo u Kaliforniji u 19. veku, za vreme zlatne groznice. Hoakin Murieta je branio rudare od gringosa. Slavni pisac Pablo Neruda je tom popularnom junaku posvetio i jedan pozorišni komad.

Čileaska spisateljica Izabel Aljende u svom romanu "Zoro" iz 2005. godine navodi da je junak mešavina Robina Huda, Petra Pana i Če Gevare.

Telezivijska serija Volta Diznija od 78 epizoda snimljenih od 1957. do 1961. godine doživela je ogromnu popularnost.

U kinematografiji je bilo oko 50 Zoroa, i u verzijama parodije i erotike. Najpoznatiji glumci u toj ulozi su Daglas Ferbanks (1920), Tajron Pauer (1940), Alen Delon (1975) i Antonio Banderas u dva filma snimljena 1998. i 2005.

Zoro se pojavluje u stripu, pesmama, video igricama, a njegov izgled visokog, vitkog momka na konju, koji nosi šešir, masku, crni plašt i mač u ruci, i dan danas se koristi.


Tekst i fotografija preuzeti sa sajta rs.n1info.com

Нема коментара:

Постави коментар

Maxi Tex #22

  Scenario: Nizzi Claudio Crtež: Alessandrini Giancarlo Naslovnica: Villa Claudio