петак, 9. август 2019.

ZAGOR ĆE OSTATI NEŽENJA!

Gost ovogodišnjeg, 53. međunarodnog sajma knjiga u Beogradu, bio je i legendarni italijanski strip crtač Galijano Feri, autor „Zagora" i „Čika", strip junaka na kojima su odrasle brojne generacije





Osamdesetogodišnji umetnik, koji je u Srbiju stigao zahvaljujući izdavačkom preduzeću „Grafart" i ediciji „Veseli četvrtak" u kojoj se od februara objavljuje mnoštvo nezaboravnih strip izdanja, u intervjuu za Press priznaje da ništa nije znao o Indijancima i Darkvudskoj šumi kada je počeo da crta Zagora i da su mu kao inspiracija za likove glavnog junaka i njegovog pomoćnika poslužili - Stanlio i Olio.

- Da, malo smo se oslonili na stereotip, na junake kao što su Stanlio i Olio, ili Don Kihot i Sančo Pansa. Ali, tada smo jako malo znali o Divljem zapadu, pa smo sve uglavnom predstavljalo kako smo mi to zamišljali. To su bila praistorijska vremena. Ispostavilo se da nismo mnogo grešili - priznaje Feri.

n Zašto i Zagor, kao gotovo svi ostali strip junaci, nema svoju heroinu, devojku u koju je zaljubljen?

- U vreme kada smo Serđo i ja osmišljavali ovaj lik, moderni su bili junaci usamljenici, koji se bore protiv zla i nepravde. Tek kasnije junaci su dobijali i svoje lepše polovine. Ne vidim da Zagoru nedostaje to što nema heroinu. A i ne bi imao vremena za nju od silnih avantura.

n Ipak, neobično je to njegovo veliko drugarstvo sa Čikom. Da li će se Duh sa sekirom ikada oženiti?

- Ne, ne verujem. Bilo je devojaka u nekim epizodama, ali mislim da je on sasvim dobar ovakav kakav jeste. Meni je veliko zadovoljstvo da crtam žene, ali ne verujem da će se to dogoditi.





n Da li Zagorovo prezime Te-Nej zaista znači „Duh sa sekirom" i na kom indijanskom dijalektu?

- Iskreno, nemam pojma. Boneli mi je nešto pričao o tome, ali sam zaboravio.

n Zašto Zagoru, kada ste već pravili superjunaka, niste dali nijednu natprirodnu osobinu?

- To se desilo zahvaljući Bonelijevoj genijalnosti i dalekovidosti. On i jeste različit upravo zbog toga što je sasvim običan čovek, koji uvek staje na stranu slabijih. To je njegova najveća vrlina.

n Priča se da ste na naslovnoj strani jedne epizode nacrtali Zagora sa šest prstiju na ruci. Da li je to istina?

- Ja se toga ne sećam. Ali je vrlo moguće jer, to možete pitati svakog crtača, najteže je crtati ljudske prste. Greške se događaju, i to je do posla.


Nesuđeni geometar

Galijano Feri rođen je 21. marta 1929. godine u Đenovi. Pre karijere strip crtača radio je kao geometar, a u stripu se okušao sa likovima Zelene aveti i Crvene pume. Iz poznanstva sa Serđom Bonelijem, 1960. godine stvoren je lik Zagora, kojeg je Feri grafički definisao i na čijem je serijalu uradio veliki broj epizoda, sve naslovne strane redovne serije i svih specijalnih izdanja. Kasnije je nacrtao i prve epizode za serijal „Mister No", kao i naslovne strane specijalnih izdanja „Komandanta Marka", a pisao je i scenarija kada je Boneli bio u stvaralačkoj krizi.


Autor: A. S. IGNJATOVIĆ
27. 10. 2008.
Tekst preuzet sa sajta pressonline.rs

Нема коментара:

Постави коментар

Maxi Tex #22

  Scenario: Nizzi Claudio Crtež: Alessandrini Giancarlo Naslovnica: Villa Claudio