петак, 30. август 2019.

Program Međunarodne strip konferencije "Kragujevac, godine devete":




Mesto: Narodna biblioteka Vuk Karadžić; Zorana Đinđića 10

Petak 30. avgust
12.00 Jednosatna radionica stripa u vrtiću Neven. Predavači Sabahudin Muranović Muran i Rufus Dejglo.
15.00 Animirani film „Duh u oklopu“ (1995), stručna analiza tokom projekcije filma o odnosu stripa i filma
16.30 Predstavlјamo: Knjiga „Sat“ (Pčelica, Čačak) — potresna istinita priča o srpskom vojniku u Prvom svetskom ratu. Najtiražniji domaći strip naše epohe štampan u 2.000 monografija i 120.000 svezaka, laureat Beogradskog sajma knjiga 2018. Autori Dragan Lazarević, Vujadin Radovanović i Rade Tovladijac. Strip prati obrazovna studija o Srbiji u Prvom svetskom ratu.
17.00 Predstavlјamo kapitalnu ediciju „Mali Nemo u Zemlјi snova“ (Makondo, knjige 1-5). Govori Zoran Stefanović. Uz SAD i Nemačku, Srbija je treća zemlјa na planeti koja je u knjigama kompletirala remek-delo svetskog stripa „Mali Nemo u Zemlјi snova“, sa poklonom čitaocima: istoriografskom studijom od 125 autorskih strana Zorana Stefanovića koja nam približava život i opus genijalnog Vinzora Mekeja, ali i tumači njegov uticaj na srpsku i jugoslovenske kulture.
17.30 Predstavlјamo: „Crne besmislice“ – dragulј srpskog humorističkog stripa u izvođenju Božidara Milojkovića BAM-a, Dragana Lazarevića i Lazara Odanovića odnedavno spasen i dostupan francuskoj i srpskoj publici, posle više decenija. Početak kapitalne edicije Udruženja stripskih umetnika Srbije „Karike i oblaci: Biblioteka karikaturalnog stripa“. Zajednički projekat beogradskih kuća „Forma B“ i „Makonda“.
18.00 Besplatno podela primeraka fanzina o Zagoru.
18.00 Promocija fanzina Zagor, priče "Lov" i "Bez kraja". Sabahudin Muranović, Nikola Tasković i Zlatibor Stanković vam predstavlјaju Zagora u do sada neviđenom izdanju. Dođite i vi po svoj besplatan primerak!
18.30 Predstavlјanje gosta: Rufus Dejglo (Rufus Dayglo) je britanski strip umetnik, ilustrator i animator. U pitanju je svetski priznat autor, u devetoj umetnosti najpoznatiji po radu na serijalima "Tank girl" i "Sudija Dred", kao i u magazinu "2000 AD". Široj javnosti je poznatiji po učešću u kreiranju vizuelnog identiteta benda "Gorillaz", kao i animaciji filmskog blokbastera "Svemirsko zakucavanje" (Space Jam).
19.00 Promocija knjige „Duh u oklopu“, „Darkvud“, 2019. Govore Aleksandar Nešić, Miša Mijalković i Emina Ignjatović.

     Subota 31. avgust
16.00 Stručni skup „Stripska Azija, stripska Evropa ili prosto Evroazija“. Predstavlјamo 54 izdanja japanskog stripa i njihove autore u izdanju „Darkvuda“. 
- Napad titana (8 knjiga), autor Hađime Isajama
- Beležnica smrti (6 knjiga), scenarista Cugumi Oba, crtač Takeši Obata
- One Piece (17 knjiga), autor Eićiro Oda
- Naruto (18 knjiga) , autor Masaši Kimoto
- Uzumaki (tri knjige),
- Udžbenik „Manga - brzi kurs“ srpske umetnice Mine Petrović
16.30 Tribina "Moj strip je moćniji od tvog" - učestvuju Nikola Dragomirović, Vladimir Milošević, Aleksandar Nešić i Milidar Švonja.
17.00 Dodela diploma polaznicima škole stripa u okviru projekta Kancelarije za mlade "Leto u gradu"
17.00 "O Đorđu Lobačevu i Žiki Bogdanoviću" • „Titanska iskra Žike Bogdanovića“ tribina posvećena teorijskom i izdavačkom opusu glavnog srpskog i jednog od vodećih evropskih teoretičara umetnosti stripa. Predstavlјaju se najnovija Bogdanovićeva izdanja: časopis za stripologiju Pegaz, serija knjiga „Život u večnoj sadašnjosti“ i druge knjige eseja, romani i edicija o najvećim modernim ilustratorima. Još jedna kapitalna edicija koju predstavlјamo je „Đorđe Lobačev: Sabrana dela knjiga 1 (1931-1939) - Plava pustolovka i druge priče“, u izdanju kuće „Makondo“ iz Beograda, u saradnji sa Udruženjem stripskih umetnika Srbije, pod pokrovitelјstvom Ministarstva kulture i ifnormisanja Srbije. Prvi put do sada za nekog od naših autora Zlatnog doba dobili smo sabranu ediciju najvišeg standarda posvećenu jednom od očeva srpskog, jugoslovenskog i evropskog stripa Đorđu Lobačevu (1909-2002).
17.30 Predstavlјanje gosta: Rufus Dejglo (Rufus Dayglo) je britanski strip umetnik, ilustrator i animator. U pitanju je svetski priznat autor, u devetoj umetnosti najpoznatiji po radu na serijalima "Tank girl" i "Sudija Dred", kao i u magazinu "2000 AD". Široj javnosti je poznatiji po učešću u kreiranju vizuelnog identiteta benda "Gorillaz", kao i animaciji filmskog blokbastera "Svemirsko zakucavanje" (Space Jam).
18.00 Besplatni stripovi - jednostavno ime za jednostavnu, tradicionalnu, akciju. Dođite po vaše primerke!
18.00 Konkurs Kragujevački Pobednik - proglašenje najbolјih radova. Proglašenje prati i izložba radova.
18.00 Stručni skup, tribina na temu "Vera u stripu i popularnoj kulturi". Učestvuju Episkop pakračko - slavonski Jovan Ćulibrk, dr Miša Đurković, istoričar Vladimir Dobrosavlјević. Moderator Zoran Stefanović, pisac, scenarista, istoričar i aktivista u kulturi.

Napomena:
Svi događaji u okviru Međunarodne strip konferencije "Kragujevac, godine devete" su besplatni.
Sve vreme (od 16.00 do 20.00) će biti aktuelna berza stripa.
Biće priređene i tri izložbe. Izložba radova Rufusa Dejgla, zatim izložba "Duh u oklopu" i biće izloženi radovi koji su stigli na konkurs Kragujevački Pobednik.

Pratite nas na facebook stranici: www.facebook.com/kragujevac.comic.con

Нема коментара:

Постави коментар

Maxi Tex #22

  Scenario: Nizzi Claudio Crtež: Alessandrini Giancarlo Naslovnica: Villa Claudio