понедељак, 19. август 2019.

Primer za uzor: Marko Stojanović, profesor engleskog, scenarista svetski poznate serije „Vekovnici“




LESKOVAC – Marko Stojanović, profesor engleskog jezika i predavač u Školi stripa „Nikola Mitrović Kokan“, čijoj je afirmaciji dao ogroman doprinos, primer je Leskovčanina za ugled. Njegov rad, između ostalog, predstavljen je u studiji D. Kocić Leskovački pisci – tragovi i traganja (2016). Može se reći da je za Stojanovića čuo – ceo svet!

Marko Stojanović rođen je 17. maja 1978. godine u Leskovcu gde i danas živi i radi kao profesor engleskog jezika. Dvadesetak godina crta stripove i prevodi ih („Hellboy“, „Hardboiled“, „Raptors“, „Sky Doll“). Scenarista je strip albuma „Maks Debris“, „Crne duše“, „Postelja od gloga“, „Rekvijum“, „Pasji život“, „Prah“, „Pepeo“, „Bajka i druge istine“, „Mrtva straža“, „Duhovi u boci“, „Čudovište“, „Zla krv“, „Le Dico des Hommes“ (Francuska), „Le Dico des Femmes“ (Francuska), „Les 69 secrets à savoir sur les Femmes“ (Francuska), „Les 69 secrets à savoir sur les Hommes“ (Francuska), „Tout obtenir de Lui“ (Francuska), „Tout obtenir de Elle“ (Francuska) i serijala „Vekovnici“ i „Beskrvni“. Svoje tekstove i stripove objavljivao je u Politici, Književnoj reči, Politikinom zabavniku, Strip vilajetu, Gradini, Našem tragu, „Pressing-u“, „Pressing Movie-u“, „Arsenalu“, „Gradcu“, „Trešu“, „Pressek-u“, „Bageru“, „Think Tank-u“, „Eonu“, Panorami, Đačkom zabavniku, „Strip Pressing-u“, Našoj reči, Kiši, Pravniku, „Bumerangu“, Novoj našoj reči, „Stripoteci“, „Vitezu“, „Ennea-i“, „Strip kreatoru“ (Makedonija), „Barskim novinama“ (Crna Gora), „Strip reviji“ (Hrvatska), „Parabellumu“ (BiH), „BDC-u“ (Rumunija), „Dentist Pro-u“ (Francuska), časopisima Novi srpski strip (Srbija) i  Balkan comics connections (Velika Britanija).

Autor je knjige eseja o stripu pod nazivom Južnjačka uteha u izdanju Niškog kulturnog centra u ediciji „Eldorado“.  Priredio je i uredio monografiju Leskovački strip 1950-2010, kao i više strip albuma domaćih strip autora (Dejana Nenadova, Miodraga Veličkovića Mivela, Darka Perovića, Nikole Mitrovića Kokana i Rajka Miloševića Gere). Pokretač je i uredni edicije Leskovački strip, koja za sada broji tri izdanja. Takođe je glavni i odgovorni urednik niškog strip časopisa „Strip Pressing“, kao i idejni tvorac i, sa Srđanom Nikolićem Pekom, suorganizator Balkanske smotre mladih strip autora, najstarijeg i najmasovnijeg strip festivala na prostorima bivše SFRJ. Nekoliko godina je obavljao funkciju strip-urednika časopisa Think Tank iz Leskovca i godinama vodi Leskovačku školu stripa „Nikola Mitrović Kokan“.

Dobitnik je više od dvadeset internacionalnih nagrada, između ostalih i „Grand Prix“, međunarodnog salona stripa u Velesu i Beogradu, nagrade Politikinog zabavnika, tri nagrade „Stripoteke“, tri Oktobarske nagrade grada Leskovca, kao i nagrade za doprinos makedonskom stripu. Strip album Bajka i druge istine, koji je pisao i uredio, proglašen je 2010. godine za najbolje domaće strip izdanje u Srbiji, a istu nagradu dobio je i časopis koji uređuje, Strip Pressing, 2013. godine, na Međunarodnom salonu stripa u Beogradu. Nedeljnik NIN je njegov serijal Vekovnici proglasio za strip dešavanje 2012. godine u Srbiji, a najugledniji svetski strip teoretičar Britanac Pol Gravet je njegov strip album Duhovi u boci svrstao u najbolja strip izdanja u svetu za 2012. godinu.





POZNAT ŠIROM SVETA

O velikim uspesima Marka Stojanovića pisali su najpoznatiji srpski, ali svetski časopisi. Predavač u leskovačkoj Školi stripa „Nikola Mitrović Kokan“ Marko Stojanović, profesor engleskog jezika u OŠ „Josif Kostić“ i višestruki dobitnik Oktobarske nagrade Grada Leskovca, ostvario je zaista izvanredan rezultat: objavio je stripove na tri kontinenta – Evropi, Severnoj i Južnoj Americi! Za leskovačku Školu stripa „Nikola Mitrović Kokan“ ne važi raspust što su njeni polaznici pokazali donevši u Leskovac nekoliko internacionalnih strip nagradi. U 17. broju renomiranog češkog strip časopisa „AARGH!“, koji sadrži i temat posvećen srpskom stripu u 21. veku, kao primer, onoga što karakteriše devetu umetnost u Srbiji od 2000. godiine pa do danas, objavljen je strip iz serijala „Vekovnici“ koji je Marko Stojanović uradio sa slovačkim strip crtačem Martinom Plškom. Potom je u 7. broju časopisa „GAS3K“ iz Urugvaja, uz stripove desetak poznatih autora iz čitave Južne Amerike, objavljen strip Stojanovića i Milorada Vicanovića Maze. Pomenuti autorski tandem u ovom slučaju ne predstavlja samo svoje rodne gradove, Leskovac i Laktaše, kao ni Srbiju i Bosnu i Hercegovinu, već i čitavu Evropu, budući da su Stojanović i Vicanović jedini strip autori u izdanju koji ne dolaze sa južne Zemljine hemisfere.

Najveći uspeh, ipak, predstavlja objavljivanje stripa Marka Stojanovića i Ivana Šainovića u okviru prestižne, luksuzne antologije „Shock“ (Šok), jednog od najvećih američkih strip izdavača današnjice „Aftershock“ (Afteršok), u kojoj se nalaze kraći stripovi nekih od najpoznatijih imena u istoriji svetskog stripa, kao što su Nil Gejmen, Brajan Azarelo, Majk Keri, Mark Gungenhajm, Džim Stalin, Pol Dženkins, Džon Kasidi, Frenk Tjeri, Bil Vilinghem, Čarls Ves, Majkl Gajdos i mnogi drugi. Navedeni autori su potpisali neke od najtiražnijih i najprodavanijih stripova, najgledanijih filmova i serija u poslednjih 30 godina, a među njima se našlo mesta i za jednog Leskovčanina. I ne samo to – Stojanovićev i Šainovićev strip odabran je da zatvari ovu antologiju! Kolika je to počast možda najbolje govori činjenica da antologiju otvara strip čuvenog književnika i scenariste Nila Gejmena („Američki Bogovi“, „Zvezdana prašina“, „Sendmen“, „Beovulf“) i Majkla Zulija. Ovaj Leskovčanin na ovaj način postao je jedini srpski strip scenarista koji trenutno radi za najveće strip izdavače u Francuskoj i Sjedinjenim Američkim Državama.





„POLITIKA“ O MARKU STOJANOVIĆU

Povodom novog uspeha profesora Marka Stojanovića, Politika je objavila članak o ovom vanserijskom umetniku pod naslovom “Vekovnici objaljeni u Hrvatskoj, Makedoniji i Rumuniji“ (18 avgust 2019, str. 19). Evo tog priloga u celini:

Prvi album „Vekovnici“ Marka Stojanovića, profesora engleskog jezika, predavača Leskovačke škole stripa „Nikola Mitrović Kokan“ objavljen je u Hrvatskoj, Makedoniji i Rumuniji. „Vekovnici“ su serijal koji nosi epitet balkanskog već dugo, jer je na njemu sarađivalo više od 200 strip autora sa prostora čitavog Balkana, ali je ove godine na dobrom putu da osvoji Balkan i u izdavačkom smilu, budući da je rimejk prvog albuma „Vekovnika“ objavljen u Hrvatskoj, Makedoniji i u Rumuniji, a u pripremi je i izdanje u Grčkoj, kaže Marko Stojanović, višestruki dobitnik međunarodnih priznanja i grada Leskovca.

Vodeći strip teoretičar današnjice, Britanac Pol Gravet, autor kultne knjige „1001 strip koji morate pročitati u životu“ 2012, 2013, 2016 i 2017. godine albume „Vekovnici“ svrstao je u svoj godišnji izbor najboljih stripova na svetu.

Album „Rekvijem“ pisao je Stojanović, a crtali su ga polaznik Leskovačke škole stripa Marko Nikolić, koji je uradio četiri albuma za francuskog izdavača „Soleil“ (Solej) i jedan od najpoznatijih srpskih strip internacionalaca Dejan Nenadov, dok je naslovna strana delo rumunskog autora Dana Janoša, takođe angažovanog od strane francuskog izdavača „Delcourt“ (Delkur). U Rumuniji je „Rekvijem“, kao prvi srpski strip album ikada publikovan toj zemlji, u luksuznom tvrdokoričenom izdanju objavila izdavačka kuća „AH, BD“ i propratila ga opsežnom kampanjom koja je čak uključivala i izradu serije majici sa motivima „Vekovnika“, što je omogućilo da tiraž za nekoliko meseci bude rasprodat. „Rekvijem“ je potom serijalizovan u okviru „Strip revije Večenjeg lista“, i objavljen u koloru Aljoše Tomića u brojevima 67 i 68. „Strip revija Večernjeg lista“ je, inače, jedini strip časopis koji trenutno izlazi u Hrvatskoj – u pitanju je mesečnik koji se objavljuje od 2013. godine. U Makedoniji je strip objavio izdavač „Strip centar Makedonije“, a zanimljivo je da je objavljivanje izdanja u celosti finansiralo Ministarstvo kulture ove zemlje koje je tako direktno stalo iza ovog srpskog stripa i time u krajnje netipičnom gestu iskazalo puno poverenje prema za Makedoniju stranom izdanju. Potpisan je ugovor i sa izdavačem iz Grčke, pa će se „Rekvijem“ uskoro pojaviti i na Grčkom, a u toku su dogovori sa još jednim izdavačem iz Rumunije zainteresovanim da priredi drugo izdanje „Rekvijema“ na rumunskom jeziku jer je prvo u rekordnom roku rasprodato. „Vekovnici“ su prvi strip koji je u osamdeset-petogodišnjoj istoriji srpskog stripa napravio takav iskorak u regionu Balkana.

Serijal „Vekovnici“ počeo je sa izlaženjem 2006. godine a do sada je objavljeno 11 albuma serijala, kao i tri albuma podserijala „Beskrvni“. Serijal je takođe objavljivan u Bugarskoj, Bosni i Hercegovini, Češkoj i Velikoj Britaniji, a izlagan širom Srbije, kao i u Sofiji i Slivenu (Bugarska), Laktašima (Bosna i Hercegovina), Herceg Novom (Crna Gora) i Moskvi (Rusija). „Vekovnici“ su do sada osvojili više od 20 priznanja u zemlji i inostranstvu, među kojima je i nagrada za najbolje domaće izdanje 62. Međunardnog salona knjiga, Grand Prix međunarodnih salona u Beogradu i Velesu.





Autor: DaniloK
Tekst i fotografije preuzete sa sajta mediacentar016.com

Нема коментара:

Постави коментар

Maxi Tex #22

  Scenario: Nizzi Claudio Crtež: Alessandrini Giancarlo Naslovnica: Villa Claudio