субота, 17. август 2019.

MAKONDO: Mali Nemo IV, V - promocija 18.8.

Promocija četvrte i pete knjige "Malog Nema u Zemlji snova"

Nedelja, 18. avgust, 18-20h
Polet, Cetinjska 15, Beograd

"Mali Nemo u Zemlji snova" jedno je od najznačajnijih dela u oblasti stripa, ne samo zahvaljujući svojoj pionirskoj ulozi u stvaranju specifičnog jezika devete umetnosti, već i trajnosti i uticaju koji Vinzor Mekej i njegova onirična poetika i danas ostvaruju na umetnost i popularnu kulturu čovečanstva.

Četvrta i peta knjiga "Malog Nema" zaokružuju poduhvat koji smo započeli 2013. godine. U prve tri knjige susreli smo se sa glavnim delom opusa o Malom Nemu, onom stvaranom za "Njujork herald" od 1905. do 1911. Četvrta knjiga nam predstavlja period u kojem je Mekej radio za Herstov "Njujork Ameriken" (1911-1914), promenivši pritom naslov iz "Little Nemo in Slumberland" u "In the land of wonderful dreams". Peta knjiga, najobimnija, obuhvata period od 1924. do 1927. kada se Mekej, vrativši se u Herald, privremeno vratio i svom omiljenom junaku.

Svih pet knjiga prate obimni i za srpsku kulturu veoma važni prateći tekstovi Zorana Stefanovića. Tekstovi u četvrtoj i petoj knjizi bave se uticajem koji je Mali Nemo ostvario na druge umetnike, ali i umetnosti, odnosno recepcijom Malog Nema na prostoru bivše Jugoslavije, uz jedinstvenu i izuzetno obimnu bibliografiju. Кonačno, peti tom u vidu pogovora prati i jedan od pionirskih teorijskih osvrta na Malog Nema - "Totalni strip", rad Zorice Jevremović - Munitić, objavljen izvorno u časopisu "Кultura" 1973. godine.








Нема коментара:

Постави коментар

Maxi Tex #22

  Scenario: Nizzi Claudio Crtež: Alessandrini Giancarlo Naslovnica: Villa Claudio